Yle uutisoi tänään 16.2., että valtaosa junaliikenteestä kulkee tänään normaalisti. Uutiset pohjautuvat yleensä totuuteen – niin tämäkin.

Valitettavasti normaali on tarkoittanut junaliikenteessä tämän vuoden aikana jatkuvaa myöhästelyä, vuorojen peruuntumista ja perinteisiä selityksiä myöhästymisistä. Odottelen vielä Kummeli-henkistä ”Pelikaani turbiinissa” -selitystä. Kyllä se vielä tätä menoa tulee.

Omat kokemukseni Tampere-Pori ja pääradan matkaajana tältä vuodelta:

– Junat Porista Tampereelle ovat joko toista tuntia myöhässä tai peruttu kokonaan.

– Kotikaupungistani Nokialta yhteys Tampereelle 15 km päähän on korvattu jollain bussiyhteydellä, joka kiertää jokaisen Satakunnan ja Pirkanmaan kinttupolun. Aikataulusta ei tietoa, mutta se ei ole ainakaan sama kuin junassa olisi ollut. Mahdollisuus ehtiä jatkoyhteyteen on nolla.

– Pasilan asemalla Tampereelle menevien junien aikataulun kohdalla on taulussa vain kysymysmerkit, koska ei tiedetä, milloin juna Helsingistä pääsee lähtemään.

– Aikataulumuutoksista ”tiedotetaan” sovelluksessa jotenkuten, jos osaa itse vähän kaivella ja tutkia.

– Wifi toimii aina silloin tällöin koko junamatkan. VPN ei tietenkään toimi, koska puhelinyhteys ei toimi radalla. Vieressä olevalla moottoritiellä se kuitenkin toimii…

– Kahtasataa parhaimmillaan kulkevat junat puksuttelevat jonossa Helsingin ja Tampereen välillä viittäkymppiä, kun vaihteet eivät toimi ja liikennettä ei saada ohjatuksi viereiselle radalle.

– Tampereen asema on paikka, jossa ihmiset odottavat myöhässä olevia junia ja asemalla olevat junat odottavat myöhässä olevia jatkoyhteyksiä.

– Kaikkia lähinnä vituttaa.

Olen varovaisten arvioiden perusteella menettänyt satoja euroja rahaa polttoaine- ja pysäköintikuluissa. Työaikaa on palanut jo kymmeniä tunteja (auton ratissa kirjoittaminen kun on hivenen vaikeaa). Olen käynyt hakemassa lapseni päivähoidosta liian monta kertaa myöhässä, lähipiirini joustaa koko ajan.

Tämä kaikki siis Suomen kahden suurimman työssäkäyntialueen välillä.

Minulta saattaisi herua enemmän ymmärrystä, jos kyseessä olisi aidosti poikkeusolot. Mutta kun meillä on ollut vuoden alusta ihan normaali talvi, johon kuuluvat välillä myös pakkaset.

Tässä VR:n omistajan eli kansalaisen kaino toive: pistäkää tämä homma kuntoon. Minua ei kiinnosta, onko homma kiinni VR:n, Väyläviraston, hallituksen tai jonkun muun tahon sutimisesta. Minua kiinnostaa se, että junat kulkevat ilmoitetussa aikataulussa, tietoliikenneyhteydet toimivat ja viestintä on aktiivista ja ennakoivaa. Uskon, että moni työmatkalainen jakaa tämän ajatukseni.

Totta kai asioiden korjaamiseen menee rahaa. Ehdotan ensimmäiseksi, että kaikki Turun uuteen rataan kaavaillut rahat ohjataan saman tien olemassa olevien ratojen ja kaluston kunnossapitoon ja hommat aloitetaan tänä keväänä. Vaaliratoja voi tehdä sitten myöhemminkin.

Ja infran kehittämistä varten kannattaisi miettiä vaikkapa lainan ottamista. Se on kuitenkin investointi tulevaisuuteen.

Täytyy vain toivoa, että tähän myös huoltovarmuuden kannalta oleelliseen asiaan eli Suomen verisuoniverkoston kunnostamiseen löytyy aito halu.

Olisi vähän noloa ja kohtalokasta, jos oikean kriisin koittaessa muun muassa puolustuskalusto seisoisi radoilla vain siksi, että meidän hallinto pohtii kenen vastuulle mikäkin kuuluu.

Kirjoittaja on KL-kustannuksen toimitusjohtaja ja Kuntalehden päätoimittaja.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Oikein tunteikas ja osuva kirjoitus! Hyvä toimivuus ja toimintavarmuus tulee olla VR:n perusperiaate. Nyt poliitikkojen toimesta käytetään ”tunnin junien” eri suunnittelujen markkinointiin ilman ainuttakaan metriä rataa paljon veronmaksajien rahoja, joilla voisi heti parantaa nykyisen rataverkon toimivuutta kautta maan.
    Raideliikenteen ongelmia voisi nopeasti poistaa, ottamalla koko rataverkostomme ja erityisesti ns. vähäliikenteiset radat edellisen hallitusohjelman mukaan kovaan ja tehokkaaseen käyttöön. Niiden kunnostus olisi tehtävissä valmiisiin ratakäytäviin ilman maiden kiistanalaisia lunastuksia, kaavoitusprosesseja välittömästi ja helposti.
    Silloin voitaisiin poistaa liikenneruuhkia nopean henkilöliikenteen radoilta, kun tavaralogistiikkaan voitaisiin siirtää vapaata kapasiteettia tarjoaville ja myös useissa tapauksissa lyhyemmille ratareiteille.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*