Airaksisen mukaan sote-ratkaisu pakottaa miettimään koko metropolihallintoa uudestaan.  

 
– Näin on, vaikka sote-ratkaisu ei koskekaan niitä maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen liittyviä  kysymyksiä, joita metropolihallinnolla haluttiin ratkaista.
 
– Ratkaisu vesittää metropolihallinnon pohjan. Ei ole mahdollista rakentaa budjetiltaan pienemmälle metropolihallinnolle demokraattista, suoriin vaaleihin perustuvaa hallintoa, jos jättimäisellä sote-hallinnolla ei sellaista ole, Airaksinen sanoo Kuntalehdelle.
 
Tutkijan mukaan tässä vaiheessa on kuitenkin vielä mahdoton sanoa, millaiseksi sote-hallinto muotoutuu.
 
– Onko kyseessä todellakin "sote-ratkaisu"? Mielestäni edessä on pikemminkin hämärä horisontti. Sopu on kosmeettinen, ja ratkaisu joutuu kriisiin heti, kun sen yksityiskohtia lähdetään rakentamaan.
 
– On todella vaikea kuvitella, että kooltaan ja budjetiltaan jättimäinen sote-alue voitaisiin rakentaa ilman demokraattista hallintoa. Uskoisin, että tässä törmätään myös perustuslakiin,
yliopistonlehtorina Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa työskentelevä Airaksinen sanoo.
 
Airaksisen mukaan on hyvin harmillista, että rakenneuudistusten valmistelussa on päädytty näin sekavaan tilanteeseen.
 
– Valmisteluiden hallinnollinen taakka sekä valtionhallinnossa että kunnissa on ollut jättimäinen. On istuttu lukuisissa konklaaveissa, mutta silti on päädytty ratkaisuihin, joita ei voi sovittaa yhteen.
 
Johtavat hallituspuolueet ovat olleet eri linjoilla sote-uudistuksen ja metropolihallinnon yhteensovittamisessa.
 
Liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen, kok., sanoi ennen pääsiäistä Helsingin Sanomille, että ei näe metropoliseudulle kaavailtua yhteishallintoa tarpeellisena, jos sote-sovun määrittelemä palvelujen järjestämismalli toteutuu.
 
Opetusministeri Krista Kiurun, sd., mukaan sote-uudistus ei vesitä metropolihallinnon tarpeellisuutta, sillä se ei vastaa asumisen, maankäytön ja liikenteen ongelmiin. Kiuru muistutti Ylen haastattelussa myös, että metropolihallinnon toteuttamisesta on sovittu jo rakennepoliittisessa ohjelmassa sekä viimeksi kehysriihessä.

HS:n uutinen 16.4.

 

Ylen uutinen 16.4.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*