Kuva: Satu Aalto/Tampereen kaupunki
Tampere hyödyntää alueellisella työllisyyskokeilulla löytämiään toimintatapoja jatkossakin.

Alueelliset työllisyyskokeilut loppuivat, mutta niitä edeltävään aikaan ei Tampereella ole enää paluuta.

OMA-valmentajat tukevat työnhakijoita henkilökohtaisesti jatkossakin.

Kokeilun aikana kehitetyt digipalvelut, kuten palveluntarpeen arvioinnin Kompassi-työkalu ja Osaamisbotti, jäävät käyttöön.

Lisäksi työllisyyspalvelut aikoo jatkaa kokeilun aikana alkanutta yhteistyötä ammattioppilaitos Tredun kanssa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Tredun näkövinkkelistä se oli varsin myönteinen kokeilu, Tredun asiakkuuspäällikkö Erja Luttinen sanoo.

– Vuoropuhelu kahden varsin erilaisen toimijan välillä lisääntyi. Löytyi sen tyyppisiä yhteistyön paikkoja, mitä ei aiemmin ollut tullut mieleenkään.

Yksi yhteistyön paikka oli työnhakijoiden uudelleenkoulutus työvoimapula-aloille.

Sen avulla koulutuksen tarpeessa olevat työllisyyspalvelujen asiakkaat ja työvoimapulasta kärsivät yritykset saatiin kohtaamaan. Työllisyyspalvelujen asiakkaat pääsivät tutustumaan Tredun kautta eri koulutusvaihtoehtoihin ja oppimisympäristöihin ja rekrytoivat yritykset saivat räätälöidä koulutuksia omiin tarpeisiinsa.

Tredu kehitti esimerkiksi ravintola-, kiinteistönhoito-, ja rakennusalalle nopeita koulutuspolkuja, joita pitkin työttömät pääsivät työelämään.

Työllisyyspalvelut puolestaan järjesti Tredusta valmistuville nuorille rekrytointitapahtumia, yrittäjävalmennusta ja ohjausta työnhaussa. Duunipolku-hankkeella haluttiin vahvistaa opiskelijoiden työurasuunnittelua ja työllistymistä valmistumisen jälkeen.

– Näen, että tätä yhteistyötä on erinomaisen järkevää jatkaa. Resurssien yhteiskäyttö ja osaamisten yhdistäminen tuottavat kustannustehokkaita palveluja, Luttinen sanoo.

Koulutuksen ja työllistämisen liitto

Tredu ja työllisyyspalvelut muotoilevat uusia kuvioitaan nopealla aikataululla. Ensimmäisten toimintasuunnitelmien on tarkoitus valmistua helmikuun aikana.

Suunnitelmiin kuuluu esimerkiksi Tredun ja työllisyyspalvelujen yhteinen ura- ja rekrytointipalvelu.

Työryhmät sen kehittämiseen on jo sovittu.

Ammattioppilaitoksen ja työllisyyspalvelujen yhteinen urapalvelu on koulutuksen ja työllistämisen saumaton liitto, Tampereen työllisyys- ja koulutuspalvelujen palvelupäällikkö Sari Pirttiluoto sanoo

– Ihminen ei voi työllistyä ilman riittävää osaamista. Riittävä osaaminen taas menee hukkaan, jos ihminen ei tehokkaasti työllisty.

Työllisyyspalvelujen asiakkaat on kuntakokeilun päätyttyä siirretty takaisin TE-toimistoille.

Nyt kaupungin työllisyyspalvelujen on löydettävä tapa ohjata työttömiä koulutuspalveluihin yhdessä TE-palvelujen kanssa.

– Toiveeni on, että oli asiakas mistä vain, niin saisimme hänet innostumaan osaamisensa kehittämisestä ja sitä kautta työllistymään, Pirttiluoto sanoo.

– Toki työllisyyspalvelujen toiminta muuttuu, kun meillä ei ole enää samanlaista toimivaltaa ja tietoa niistä asiakkaista kuin kokeilun aikana. Mutta toisaalta pystymme säästämään kokeilusta paljon uusia tapoja.

Kaupunki on aloittamassa työllisyys- ja koulutuspalvelujen markkinoinnin muillekin kuin työttömille.

Jatkossa esimerkiksi työmarkkinoille palaavat koti-isät ja -äidit, kokoaikatyötä etsivät osa-aikatyöntekijät ja alanvaihtajat voivat hakeutua kaupungin palveluihin.

Tampereen kaupunki haluaa auttaa kaupunkilaisia työllistymään, Pirttiluoto sanoo.

– Emme missään nimessä palaa siihen järjestelmään, joka oli ennen työllisyyskokeilua.

Juttua muokattu 29.1. klo 21.20: Korjattu OMA-valvoja OMA-valmentajaksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*