Vihreä siirtymä on myös huoltovarmuutta - energiatehokkuus ja turvallisuus aiheina Mitä kuuluu EU? -sarjan toisessa osassa
Suomalaiset kunnat ja kaupungit ovat hyvissä lähtöasetelmissa EU:n vihreän siirtymän ja tulevan Fit for 55 -ilmastopaketin toteuttamisessa, toteavat niin europarlamentaarikko Ville Niinistö, vihr., kuin Kuntaliiton yhdyskunta ja ympäristö -yksikön johtaja Miira Riipinen Mitä kuuluu EU? -sarjan uudessa jaksossa.
Kuntalehden ja EU:n alueiden komitean (AK) yhteisessä Mitä kuuluu EU? -sarjassa käydään tällä kertaa läpi kuntien energiatalouden huoltovarmuutta ja vihreää siirtymää.
Kunnissa tosin herättää huolta se, mahdollistavatko EU:n linjaukset suomalaiskunnissa jo tehdyn hyvän työn hyödyntämisen kustannustehokkaasti ja alueelliset erot huomioiden, Miira Riipinen sanoo.
Niinistön mukaan direktiivin kuuluu myös alueellinen jousto.
-Mutta on totta, että pitää varoa, kun tehdään koko Euroopan tasolla lainsäädäntöä. Pitää olla sitovuutta mutta pitää olla myös joustavuutta.
Niinistö toimii myös Turun kaupunginvaltuutettuna. Ainakin Turun kohdalla hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2029 mennessä riittää mainiosti EU:n linjausten toteuttamiseen, Niinistö sanoo.
-Muutokset ei ole itse asiassa kauhean mittavia niissä kunnissa, jotka ovat jo omissa ohjelmissaan sitoutuneet menemään pitkälle.
Mitä kuuluu EU? -jaksossa vieraillaan myös AK:n täysistunnossa Brysselissä, jossa Ukrainan tilanne oli laajasti esillä. Kiovan pormestari Vitali Kiltshko muistutti etäpuheessaan, että Ukraina on osa Eurooppaa ja ukrainalaiset eurooppalaisia.
AK:n Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Markku Markkula, kok., taustoittaa EU:n komission päätöstä valita kuusi kaupunkia Suomesta hiilineutraaliuteen pyrkiviksi edelläkävijöiksi.
Studiohaastattelussa pohditaan EU:n ja Suomen kuntien pyrkimyksiä energiatehokkuuteen, mutta myös uusien Green Deal -direktiivien vaikutuksia kuntien toimintaan.
Mukana keskusteluissa ovat alueiden komitean Suomen valtuuskunnan jäsenet Sari Rautio, kok., ja Mirja Vehkaperä, kesk., sekä Kuntaliiton energia-asiantuntija Vesa Peltola.
Venäjän aloittama sota Ukrainassa on luonut energiakriisin, joka puhutti myös alueiden komitean täysistunnossa, Sari Rautio sanoo.
-Voimakas yhteisymmärrys oli sitä, että Venäjän energiasta pitää luopua ja nopeasti. Myös saksalaiset olivat samaa mieltä.
Katso uusin jakso Mitä kuuluu EU? -sarjasta:
Kyllähän se on huuhaata että ”vihreä siirtymä on huoltovarmuutta”. Nyt koitetaan puolustella ja keksiä asioita, mutta kovin jälkijättöisesti. Kun on jo nähtävillä energiakriisi (Suomessa kalleinta maailmassa ja osa energiantuotannosta romutettiin juuri), elintarvikekriisi (alkutuotantoalojen seitsemän vuotta jatkunut alasajo realisoituu parasta aikaa), maahanmuuttokriisi (oman maan kansalaiset ensin on vahingollista ajattelua ja se näkyy edelleen puuttuvana lainsäädäntönä rajojen turvaamiseksi etc.), valtion talouskriisi (ja valmistellaan lakia jonka pohjalta voitaisiin keskeyttää suomalaisten eläkkeiden, etuuksien, korvausten maksamiset vedoten valtion talouskriisiin)…. Vihreä aate ja sen siivittämänä kaikki ylihysteeriset toimet nimenomaan Suomen hallituksen toimeenpanemina ovat olleet lopun alkua. Sopii vain toivoa ettei kunnissa höyrähdetä yhtä järjettömiin ideologisiin painotuksiin mukaan.