Siun soten ruuhkautunut yhteispäivystys on saatava kuntoon! Siinä Itä-Suomen aluehallintoviraston viesti Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle eli Siun sotelle. Avin antaman huomautuksen mukaan kuntayhtymän hallituksen on välittömästi ryhdyttävä toimiin, joilla yhteispäivystyksen ruuhkautuminen saadaan purettua.

-Itä-Suomen aluehallintovirasto antaa Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle huomautuksen, koska se ei ole huolehtinut alueensa väestön päivystyspalvelujen asianmukaisuudesta ja varmistanut potilasturvallisuuden toteutumista yhteispäivystyksessä, aluehallintoviraston tiedotteessa todetaan.

Ongelmat Pohjois-Karjalan suunnalla alkoivat kesällä 2021. Kesäkuusta 2021 alkaen yhteispäivystyksen niin sanonut läpimenoajat ovat tuplaantuneet. Kun aiemmin keskimääräinen läpimenoaika oli reilut kolme tuntia, niin nyt puhutaan jo yli kuudesta tunnista. Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan kesän ja syksyn 2022 aikana Siun soten yhteispäivystys on ruuhkautunut lukuisia kertoja vaikeasti. Tämä on sitten hankaloittanut potilaiden asianmukaista diagnostiikkaa, hoitoa ja seurantaa, aluehallintoviraston tiedotteessa todetaan.

Jatkohoitopaikoista ja tekijöistä pulaa

Vääriä ihmisiä väärissä paikoissa on usein kuultu selitys siihen, miksi joku terveyspalvelun osa-alue ruuhkautuu. Näin on tilanne myös tilanne myös Siun sotessa, jossa päivystyksen ruuhkautumisen syyksi on arvioitu erityisesti ikäihmisten jatkohoitopaikkojen puute. Myös tekevistä käsistä on koronan ja alan työtaistelun takia ollut pulaa.  

Mainos-Yhteispäivystyksessä on ollut odottamassa huomattava määrä potilaita, jotka eivät enää tarvitsisi päivystyshoitoa. Pulaa on ollut erityisesti perusterveydenhuollon vuodeosastopaikoista, jotka taas ovat ruuhkautuneet tehostetun palveluasumisen paikkojen pulan vuoksi.

-Potilaiden asianmukaista hoitoa on vaikeuttanut myös erityisesti päivystystyötä osaavan hoitohenkilöstön vähyys. Koronapandemia ja työtaistelutoimenpiteet ovat osaltaan hankaloittaneet tilannetta, tiedotteessa todetaan.

Yhteispäivystyksen vaikeaa tilannetta selvitettäessä Siun sote on arvioinut, ettei syksyn aikana ole odotettavista oleellista parannusta tilanteeseen. Vuodenvaihteessa vastuun Pohjois-Karjalan sote-palveluista ottaa toimintansa aloittava Pohjois-Karjalan hyvinvointialue.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*