Lapsiperheiden osallisuus ja yhteenkuuluvuus olivat teemana pro gradu tutkielmassa, jonka Suomen Kuntasäätiö valitsi vuoden 2018 parhaana kunta-alan opinnäytetyönä.

Minna Heinströmin tutkielma tarkasteli lapsiperheiden kokemuksia osallisuudesta ja yhteenkuuluvuudesta matalan kynnyksen avoimissa kohtaamispaikoissa. Tutkimuksessa selvitettiin osallisuuden ilmenemistä, siihen vaikuttavia tekijöitä sekä osallisuuden vaikutuksia lapsiperheiden arkeen ja hyvinvointiin.

Heinström valmistui Itä-Suomen yliopistosta.

Tutkielma sai kiitosta ajankohtaisuudesta, uutuusarvosta ja tulevaisuussuuntautuneisuudesta. Se vastaa myös kunnissa tarvittavan tiedon tarpeeseen ennaltaehkäisevien ja matalankynnyksen palvelujen vaikuttavuudesta.

Palkittu ylempi amk-tutkielma tarkasteli viestinnän ja aluekehityksen yhteyttä. Riikka Vitikka oli tehnyt opinnäytetyönsä Oulun ammattikorkeakoulun kulttuurituottamisen ja luovan talouden tutkimusohjelmassa.

Opinnäytetyön lopputuloksena syntyi palvelumuotoilua soveltaen toteutettu viestinnän kehittämissuunnitelma.

Opinnäytetyö sai kiitosta tutkimuksen ja käytännön yhteydestä, ajankohtaisuudesta ja käyttöarvosta kunnissa sekä käytännöllisestä ja eri tahoja osallistavasta työn toteuttamisprosessista. Työn lopputuloksena on laajan perustietopaketin lisäksi käytännöllisiä ohjeita ja suunnitelmia viestinnän ja markkinoinnin toteuttamiseen.

Suomen Kuntaliitto on vuodesta 1993 alkaen palkinnut parhaan kunta-alaa käsitelleen pro gradu -tasoisen opinnäytetyön. Kuntaliitto myöntää tunnustuspalkinnon nyt toista kertaa myös ammattikorkeakoulun yamk-opinnäytetyölle.

 

Avatar
Kirsi Riipinen
kirsi.riipinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*