Paltamon kunnan koulukeskukseen on rakenteilla myös uusi kuntosalitila, joka otetaan käyttöön vuoden 2021 alussa. Kuvituskuva. Kuva: Pixabay

Paltamon kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan maanantaina, että kunnan kuntosalin käyttö on 1.1.2020 alkaen kuntalaisille maksutonta.

Paltamon kunta haluaa tarjota maksuttoman kuntosaliharjoittelun mahdollisuuden kaikille kuntalaisille, sillä kuntosaliharjoittelu vaikuttaa monin tavoin terveyteen, aineenvaihduntaan, työkykyisyyteen sekä toimintakyvyn säilymiseen.

Kuntaan palkataan alkusyksystä 2020 hyvinvointiaktivaattori, jonka työnkuvaan kuuluvat kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen, liikuntapalveluiden koordinointi ja hyvinvointineuvonta.

Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi kertoo, että linjaus syntyi halusta toteuttaa kuntastrategiaa käytännön tasolla.

– Olemme pitkin vuotta pohtineet hyvinvointitekoja, jolla pystyisimme edistämään kuntalaisten hyvinvointia. Yksi keino on taata kaikille yhdenvertainen mahdollisuus päästä kuntosalille.

Monien muiden suomalaiskuntien tavoin myös Paltamossa asukaskanta ikääntyy. Kunnan tiedotteessa todetaan, että säännöllinen lihaskuntoharjoittelu voi parantaa henkilön kykyä selviytyä itsenäisesti kotioloissa jopa 10–20 vuotta passiivista ikätoveriaan pidempään.

– Vapaan sivistystyön tarkoitus on parhaimmillaan tukea itsenäistä kotona asumista. Ja monestihan kuntosalillakäynti on ikäihmisille myös sosiaalinen tapahtuma, Ahoniemi sanoo.

Eläkeläisille kuntosalipalvelut ovat olleet Paltamossa maksuttomia jo aikaisemmin. Kaikille maksuttomilla palveluilla halutaan nyt kääntää katse myös muihin ikäryhmiin.

– Haluamme tässä tukea myös nuorten aikuisten ja ennen kaikkea työikäisten liikkumista. Heidän kohdallaan ei ehkä voida puhua vaivoista, mutta varmasti kuntosali edistää terveyttä myös heillä, Ahoniemi kertoo.

Tavoitteena kuntalaisten kokonaisvaltainen hyvinvointi

Paltamossa on toteutettu vuoden aikana myös muita tekoja kuntalaisten hyvinvoinnin tukemiseksi. Viime viikolla Paltamon kunnanhallitus linjasi, että kunnan varhaiskasvatus muuttuu kokonaan maksuttomaksi ensi vuoden alusta alkaen.

– Haluamme mennä sanoista tekoihin. Sillä on merkitystä myös lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin, Ahoniemi toteaa.

Suurempien linjausten lisäksi kunnassa on toteutettu Ahoniemen sanoin pieniä arjen hyvinvointitekoja. Kunta muun muassa tarjoaa yli 65-vuotiaille kenkiin laitettavat liukuesteet ja toimittaa keskuskeittiön ylijäämäruokaa nuorisotoimen iltapäiväkerhoille.

Liikuntatoimen osalta seuraava muutos on tiedossa ensi vuoden syksyllä, jolloin kunta rekrytoi hyvinvointiaktivaattorin.  Ahoniemen mukaan aktivaattorin työnkuvaan lukeutuu muun muassa hyvinvointi- ja liikuntaneuvonta.

– Tehtäviin kuuluu kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä liikuntapalveluiden koordinointi kokonaisuutena. Tämmöinen työ on aika laaja-alainen ja tavoittelemme sitä, että aktivaattori olisi kunnan muiden toimien rajapinnassa kiinni.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*