KUVA Matti Matikainen
Kunteko-gaala tallentui lukuisiin puhelimiin.

Kuntatyön kehittämistä juhlittiin keskiviikkona Kunteko-gaalassa, ja samassa yhteydessä palkittiin kuntatyöpaikkoja ja -tekijöitä, jotka ovat parantaneet työelämän laatua ja palveluja vaikuttavasti.

Ohjelmapäällikkö Anna-Mari Jaanu kertoo, että palkintoraadilla oli runsauden pula hienoista ehdokkaista.

– Esimerkiksi Innostavia tekoja -sarjaan ilmoitettiin yli 200 ehdotusta. Kaikkia emme voineet palkita, mutta aiomme jakaa myöhemmin kunniamainintoja.

Palkinnoista päätettäessä kiinnitettiin erityistä huomiota innostavuuteen, vaikuttavuuteen ja hyvään kuvaukseen.

Palkintoja jaettiin kolmessa ei sarjassa, jotka olivat Ihmeiden tekijöitä eli kehittäjämielisiä kuntia, Oman työn sankareita eli yksittäisiä työntekijöitä sekä Innostavia tekoja.

Palkituissa on hienoja ja konkreettisia ideoita, joita kannattaa matkia.

Kehittäjien työ näkyväksi omilla messuilla

Jaanun mielestä oli hieno päästä palkitsemaan esimerkiksi Varkauden kaupungin Wiksut-kehittäjämessut, tapahtuma, jossa esiteltiin kaupungin kehittäjäverkoston työn tuloksia, pieniä ja suuria ideoita sekä suunnitelmia.

Palkintoa perusteltiin sillä, että messut ovat ”hieno tapa tuoda esille kunnassa tapahtuva kehittämistyö myös päättäjille, muille esimiehille ja yhteistyötahoille. Kannustaa varmasti myös kehittämistyön jatkamiseen, kun työ on konkreettisesti esillä”.

– Oli hyvä idea koota eri alojen ihmiset kertomaan omasta kehittämisestään. Ständeillä oli hienoja visualisointeja ja paljon ihmisiä kertomassa aikaansaannoksistaan. Tällaista tarvitaan lisää, Jaanu sanoo.

Varkauden kaupungin hallintojohtaja Toni Leppänen kertoo, että idea omista messuista lähti muhimaan organisaation ulkopuolisen ihmisen kommentista, kuinka paljon varkautelaisilla on ideoita.

– Aloimme puhua niiden esittelemisestä ensin ohjausryhmässä, missä siitä innostuttiin heti.

Idea oli esitellä omaa kehittämistä paitsi esimiehille, myös valtuutetuille ja muille luottamushenkilöille.

– Tarkoitus oli, että eri alojen kehittäjät saisivat tietoa toistensa tekemisistä. Tilaisuus toimikin hyvin verkostoitumiseen.

Mukana tapahtumassa oli kaikkien palvelualojen kehittäjiä.

– Paikat olivat loppua kesken, sillä olimme lähteneet liikkeelle varovaisesti ja varanneet liian pienen paikan.

Leppänen sanoo, että messujen idea on monistettavissa muuallekin – mistään rakettitieteestä ei ollut kyse. Hän lupaa Wiksuille messuille jatkoa.

– Silloin varaamme isommat tilat.

Mutkaton palkintokaappi

Palkittuja oli myös Joensuun kaupungin palkintokaappi, jonka avulla henkilöstö jakaa toisilleen positiivista palautetta. Raati perusteli palkintoa sillä, että Palkintokaappi on uudenlainen, innostava palkitsemismenetelmä henkilöstölle. Se kannustaa henkilöstöä kiittämään ja palkitsemaan toisiaan sekä lisää positiivista ilmapiiriä ja yhteishenkeä”.

Joensuun kaupungin henkilöstöjohtaja Sari Lempiäinen kertoo, että organisaatioon haluttiin mutkaton tapa kiittää toisia. Samalla henkilöstölle haluttiin keino palkita hyviä työkavereitaan.

– Saimme idean paikallisesta yrityksestä, jossa on fyysinen palkintokaappi. Työkaverit voivat muistaa toisiaan siellä olevilla palkinnoilla.

Joensuu kehitti palkintokaappiaan omannäköiseksi. Se pitää sisällään intran tilauslomakkeen, jonka palkinnon antaja täyttää ja kertoo samalla, kenet haluaa palkita.

Palkittavalle lähetetään kiitoskortti sekä pieni lahja, esimerkiksi kahvilalahjakortti, suklaalevy, elokuvalippu tai lippu keilaamaan.

– Kuohuviinit loppuivat, niillä oli kaikkein kova menekki, Lempiäinen kertoo hymyssä suin.

Palkintokaappi on ollut käytössä viime vuodesta asti, ja palkintoja on annettu yli 1 500. Palkintokaapista tuli nopeasti suosittu, ja palkinnon saaneet ovat kiitelleet saamaansa tunnustusta välillä silmät liikutuksesta kostuen.

Kaupungissa käydään parhaillaan yt-neuvotteluja, ja pienet palkitsemiset sopivat arkeen Lempiäisen mielestä paremmin kuin koskaan.

– Koko elämä ei ole yt:tä vaan henkilöstöstä välittämistä jatketaan sitäkin kiivaammin.

Hän ei pane ollenkaan pahakseen, jos muut kunnat matkivat Joensuun ideaa.

– Hieno homma, jos voimme olla esimerkkinä.

Lue lisää 

Kunta-ala palkitsi parhaitaan – Asikkala, Hausjärvi, Varkaus, Kontiolahti, Jämsä ja Liminka ihmeiden tekijöitä

Lisätty kello 13.13. mm. Joensuun palkintokaappi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*