Tuore kunnanjohtaja Eero Ylitalo on aikoinaan istunut 17 vuotta Pellon valtuustossa. On surullista, että valtuusto- ja hallitustyöskentely on mennyt tälle tasolle, Ylitalo sanoo. (Arkistokuva: Ville Miettinen)

Maanantaisen Pellon kunnanhallituksen kokouksen saldo: Kunnanhallituksen puheenjohtaja jätti eroilmoituksen, neljästä kunnanhallituksen jäsenestä poliisille tutkintapyyntö ja vs. kunnanjohtajaa vastaan käynnistetään kurinpitotoimet. Pisteenä iin päälle vielä esitetään valtuustolle tilapäisen valiokunnan asettamista valmistelemaan kunnanhallituksen ja valtuuston puheenjohtajiston erottamista.

Kolmatta viikkoa kunnanjohtajana toimiva Eero Ylitalo huokaa syvään, kun häneltä tiedustellaan keinoja kiperästä tilanteesta ulospääsyyn.

– Paras ratkaisu olisi tässä tilanteessa sovinto. Peruttaisiin kaikki päätökset tutkintapyynnöistä ja lähdettäisiin eteenpäin puhtaalta pöydältä, Ylitalo toteaa.

Kuntalehden jututtamien pellolaisten päättäjien mukaan koko kunnallispoliittisen kriisin syntyjuuret juontuvat edellisen kunnanjohtaja Sami Baasin viimeisiin aikoihin Pellossa. Kunnallisessa päätöksenteossa syntyi eroasian tiimoilta vastakkainasettelua, josta ei ole päästy eroon. (Lue uutinen: Pellon valtuusto vahvisti Baasin lähdön)

Edellisessä kunnanhallituksen kokouksessa päätettiin tehdä tutkintapyyntö kunnanhallituksessa istuvasta Simo Keräsestä (vas.). Tutkintapyyntöä kannattanut kunnanhallituksen enemmistö epäili, että Keränen olisi ylittänyt toimivaltansa kunnanjohtajan eroprosessin yhteydessä.

Eero Ylitalo työskenteli Kyyjärven kunnanjohtajana vuodesta 2013 Pelloon siirtymiseensä asti. Aiemmin Ylitalo toimi pitkään Pellossa johtavissa luottamustehtävissä keskustan edustajana ja oli myös keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtajana.

Yhdestä tuli neljä

Kun maanantaina asiasta Keräsen tekemää oikaisuvaatimusta käsiteltiin, niin tutkintapyyntö päätettiin perua ja tehdä poliisille tutkintapyyntö sen sijaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisu Laitamaasta (kesk.) ja kolmesta hallituksen jäsenestä.

Tutkintapyynnöstä päättäminen tapahtui äänin 3-0, kun kaikki tutkintapyynnön kohteeksi nimetyt hallituksen jäsenet äänestivät tyhjää. Kokouksessa päätettiin myös kurinpitotoimien käynnistämisestä vs. kunnanjohtajana Baasin ja Ylitalon välissä toiminutta Johanna Korteniemeä kohtaan.

Jos tyhjää äänestäneet päättäjät olisivat olleet kunnanjohtajan päätösesityksen kannalla, niin poliisille tehdyt tutkintapyynnöt olisi peruttu. Nyt asian käsittely voi jatkua rikosprosessina, mikäli poliisi päättää käynnistää asiassa esitutkinnan.

– Minusta kunnanjohtajan päätösesitys oli hyvä ja minä olisin siihen tyytynyt. Päätös olisi ollut oikeudenmukainen kaikille. Tämä tilanne ei ole kunnan edun mukainen, Simo Keränen toteaa.

Kunnanjohtajalta eriävä mielipide

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo jätti niin tutkintapyynnön tekemisestä kuin vs. kunnanjohtajan kurinpitotoimista eriävän mielipiteen pöytäkirjaan. Ylitalon päätösesityksen mukaan poliisille tehtävät tutkintapyynnöt olisi pitänyt vetää pois.

– On surullista, että valtuusto- ja hallitustyöskentely on mennyt tälle tasolle. Olen itse ollut aikoinaan 17 vuotta Pellon valtuustossa ja tunnen nämä ihmiset. Siellä on paljon tietoa ja osaamista, jota tarvitaan kunnan elinvoimaisuuden kehittämiseen, Ylitalo arvioi.

Keskustalainen tarkastuslautakunnan puheenjohtajan ja valtuuston 2. varapuheenjohtaja Jari Vanha pitää tilannetta hankalana.

– Itse näen, että julkisen hallinnon peruspilareita ovat avoimuus, luotettavuus ja rehellisyys. Niitä pilareita tässä on vähän heiluteltu. Huolestuttavahan tämä tilanne on. Asioita on yritetty selvittää, mutta niissä ei ole eteenpäin päästy, Vanha toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Eerolle tsempit uuteen, haastavaan toimeen ja tilanteeseen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*