Pieksämäen valtuuston kokouksessa valtuutettu Risto Mykkänen (vas.) teki Pride-liputusaloitteen, kun mustaan t-paitaan pukeutunut valtuutettu Veli-Pekka Myyryläinen elehti taustalla. (Kuva: ruutukaappaus valtuuston kokoustallenteelta)

Pieksämäen kaupunginvaltuuston kokouksessa nähtiin maanantaina 3. kesäkuuta poikkeuksellisen epäsopivaa käytöstä. Pieksämäki-valtuustoryhmää edustava kaupunginvaltuutettu Veli-Pekka Myyryläinen teki kokouksen aikana kurkunleikkaus-eleen ja laittoi sormet korviinsa, kun vasemmistoliiton valtuutettu Risto Mykkänen teki aloitteen kaupungin Pride-liputuksesta.

Myyryläinen istui kokouksessa Mykkäsen takana ja elehtiminen oli nähtävissä valtuuston kokousstriimissä ja myöhemmin sen tallenteessa Pieksämäen Youtube-kanavalla. Aiheesta uutisoi ensin Yle.

Pieksämäen valtuuston puheenjohtaja Erkki Huupponen (sd.), miten kommentoit tuollaista käytöstä valtuuston kokouksessa?

– Tuollainen käytös ei minusta ole soveliasta valtuutetulle.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Katsoin videon eilen illalla, ja kyllähän hän aivan selvästi tekee kurkunleikkaus-liikkeen. Harmin paikka, ei tuollainen kuulu mitenkään normaalin kohteliaisuuteen valtuuston kokouksessa eikä missään muuallakaan, Huupponen jatkaa.

Ylelle Myyryläinen selitti elehtimistään muun muassa hien pyyhkimisenä kaulaltaan. Ylen mukaan Myyryläinen kertoi kuitenkin vastustavansa pride-liputusta eikä hänellä ollut ymmärrystä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille.

Valtuuston puheenjohtaja sanoo, että valtuutetun kanssa asiasta tullaan ilman muuta keskustelemaan.

– Mutta henkilön tietäen, aika vaikeata voi olla, Huupponen toteaa.

Muista toimenpiteistä tai mahdollisista seuraamuksista Huupponen ei vielä osaa sanoa. Hän aikoo selvittää asiaa lakipykälistä kaupungin hallintojohtajan kanssa.

Kaupungin hallintosäännössä ei Huupposen mukaan ole ohjeistusta kokouskäyttäytymiseen. Hän ei tiedä onko kaupungilla tällaiseen erikseen ohjeita.

Aiemmin valtuutettujen käytökseen on tarvinnut puuttua hyvin vähän.

– Joskus on joutunut henkilökohtaisesti sanomaan joillekin jostain asioista.

Täpärä äänestys

Pieksämäen kunnallispolitiikassa on tällä viikolla riittänyt muutenkin tapahtumia. Kyseisessä valtuuston kokouksessa uuden kaupunginjohtajan valinta ratkesi vain yhden äänen erolla.

Keiteleen kunnanjohtaja Emilia Savolainen tuli valituksi toisella äänestyskierroksella äänin 18–17 ennen Siilinjärven talousjohtaja Petteri Ristikangasta. Ensimmäisellä äänestyskierroksella ääniä saivat kaikki neljä henkilöarvioinnissa ollutta ehdokasta: Savolainen 15 ääntä, Ristikangas 9, Pieksämäen elinkeinojohtaja Markus Vesterinen 6 ja Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja Juha Heikkinen 5 ääntä.

Keskusta kahtia

Pieksämäen keskustan pitkään jatkuneet erimielisyydet johtivat lopulta keskustan valtuustoryhmän kahtiajakautumiseen. Valtuustoryhmästä irtautuneet ilmoittivat maanantaina perustaneensa uuden ProKeskusta Pieksämäki -valtuustoryhmän, jossa on kuusi valtuutettua. Keskustan valtuustoryhmään jää viisi valtuutettu.

Tämän muutoksen jälkeen Pieksämäen 35 henkilön valtuustossa eniten edustajia on SDP:llä ja kokoomuksella, kummallakin seitsemän. Vihreillä on kolme paikkaa, perussuomalaisilla, vasemmistoliitolla ja Pieksämäellä kaksi ja kristillisdemokraateilla yksi paikka.

Myyryläinen perusti Pieksämäki-valtuustoryhmän sen jälkeen, kun hänet erotettiin perussuomalaisista syksyllä 2022. Perussuomalaisista eronnut Kari Hintikka on Pieksämäki-ryhmän toinen valtuutettu.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*