Pieksämäki ei rakenna tuotantotilaa aloittelevalle akustiikkayhtiölle. (Kuva: Valopaa Oy)

Pieksämäen kaupunginvaltuusto äänesti maanantaina kumoon kaupunginhallituksen esityksen tuotantotilojen rakentamisesta akustiikkalevyjä valmistavalle Aisti Corporation Oy:lle.

Valtuusto kaatoi hankkeen äänin 21–14. Vain SDP:n ryhmä oli kokonaisuudessaan hallin rakentamisen kannalla. Lisäksi sen puolesta äänesti viisi keskustan valtuutettua, yksi kokoomuksen ja yksi vihreiden valtuutettu.

Aisti Corporation on Jyväskylässä perustettu start up -yritys, joka on käynnistämässä akustiikkalevyjen valmistusta. Yhtiöllä on rakennettuna pilottilaitos Jyväskylään, mutta laajempaan mittakaavaan päästäkseen se tarvitsee uudet tuotantotilat. Hallin rakennuskustannuksiksi oli arvioitu yhteensä 14,2 miljoonaa euroa.

Pieksämäki olisi rahoittanut hankkeen lainarahalla. Yritys olisi maksanut tuotantohallista 720 000 euron vuosivuokraa ja vastannut kiinteistön käyttö- ja hoitokuluista sekä kiinteistön kunnossapidosta. Yhtiö tavoitteli uudella tuotantohallilla ja rakennettavalla tuotantolinjastolla noin 50 miljoonan euron liikevaihtoa. Tuotantoon olisi syntynyt 40-50 työpaikkaa.

MainosVoittaneen vastaesityksen teki keskustan Risto Ockenström. Ockenström totesi, että 14,2 miljoonan euron investointi lainarahalla nostaisi kaupungin kokonaisvelkaa niin, että kaupungin strategian mukainen kestävä kuntatalous vaarantuisi. Hän esitti, että kaupunki tarjoaa yritykselle tontin, johon se voi toteuttaa hankkeensa omatoimisesti.

Monissa äänestystä edeltäneissä puheenvuoroissa hankkeen riskejä pidettiin liian suurina. Perussuomalaisten Jehki Kimonen sanoi kyseessä olevan uhkapelin, johon kaupungin ei pidä lähteä mukaan.

SDP:n Tuula Kuronen kannatti investointirahaa. Kurosen mukaan riskejä on myös siinä, että elinvoimainvestointeja ei tehdä.

-Miten käy, kun väki vähenee? Nuoret muuttavat pois, kun työtä ei ole, ja kaupunki näyttää näivettyneeltä. Pian olemme taas supistusten ja lakkautusten edessä. Sanommeko kaupunginjohtajaehdokkaille, että tervetuloa vireään, elinvoimaiseen kaupunkiimme, jossa ennakkoluulottomat päättäjät katsovat rohkeasti tulevaisuuteen, pohti Kuronen kevään aikana tapahtuvaa uuden kaupunginjohtajan rekrytointia.

Korjattu äänestyksen lukemat 19.10. klo 12.49.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*