Kajaanilaisen Wallenbergin perheen poikavauva syntyi raskausviikolla 32. (Kuva: Pekka Moliis)

Maailman terveysjärjestön WHO:n potilasturvallisuuspäivää vietetään vuosittain 17. syyskuuta. Tänä vuonna päivän teemana on äidin ja vastasyntyneen turvallisuus. Tänään juhlistetaan sitä, että Suomi on yksi maailman turvallisin maa synnyttää ja syntyä.

Kajaanilainen Wallenbergin perhe on viime viikkoina saanut itse konkreettisesti havaita, mitä potilas- ja asiakasturvallisuus on Kainuun keskussairaalan synnytys- ja perheosastolla sekä vastasyntyneiden teho-osastolla.

Perheen tuorein tulokas, pieni poikavauva, syntyi 32 raskausviikolla pari kuukautta etuajassa. Lapsen vanhemmat ja nelivuotias isoveli ovat tutustuneet jo kolmen viikon ajan uuden sairaalan synnytys- ja perheosaston sekä vastasyntyneiden teho-osaston palveluihin.

-On ollut ihan mahtavaa päästä pieneen tutustumaan ja rakentamaan varhaista vuorovaikutusta alusta asti, kuitenkin niin, että apu on ollut koko ajan napin takana. On ollut tosi turvallinen olo opetella täällä yhdessä lapsen hoitoa, Hanna Wallenberg kiittelee perhehuonemallia.

Tehohoitoa perhehuoneessa

Kainuun keskussairaalan synnytysosastolla käytetään perhehuonemallia, jossa vanhemmat voivat olla sairaalassa samassa huoneessa yhdessä vauvan kanssa hoidon eri vaiheissa. Tämä toimintamalli saa pienen ja tuoreen kainuulaisen vanhemmilta varauksettomat kiitokset.

-Olen kuullut monilta kavereiltani, jotka ovat muissa keskussairaaloissa olleet tehohoidossa, että kaikkialla tällaista mahdollisuutta ei ole. Niissä sairaaloissa lapsi on teholla ja vanhemmat ovat kauempana omassa huoneessaan. Tuntuisi aika hurjalta tässä vaiheessa, että näin olisi. Toivon, että tällainen malli edistyisi koko Suomessa, jossa tehohoidossa ja tehovalvonnassa oleva lapsi voisi olla vanhempien kanssa koko ajan. Tämä on ollut mielettömän tärkeä asia meille, Hanna Wallenberg vakuuttaa.

Apu on napin painalluksen päässä. (Kuva: Pekka Moliis)

 Myös perheen Antti-isä on varauksettomasti perhehuonemallin kannattaja.

-Henkilökunnalle turvallisuus on itsestään selvyys ja se on näkynyt myös meille. Henkilökunta on luonut turvalliset puitteet olla perhehuoneessa ja me on saatu nauttia siitä täällä. On tosi hyvät kokemukset tästä, Antti Wallenberg kommentoi kokemuksiaan.

Kainuun synnytykset vahvassa kasvussa

Kainuun keskussairaalan synnytysosastolla on kulunut vuosi kaikkiaan ollut ennätysvilkas. Kun takavuosina synnyttäneiden määrä oli alimmillaan noin 550 lasta vuodessa, niin keskiviikkona ennen puolta päivää syntyi jo vuoden 591. lapsi.

Viime vuonna keskussairaalassa syntyi 675 lasta ja tänä vuonna arvioidaan määrän nousevan jo 750 lapseen. Kainuulaiset yksin eivät ole lapsentekobuumin takana, vaan työntöapua on saatu naapurimaakunnista.

Keskussairaalan synnytysosaston kätilöt ja muu henkilökunta on markkinoinut jo vuosia Kainuun keskussairaalaa naapurimaakuntiin turvallisena synnytyspaikkana, mutta selkeä hyppäys synnytysmäärissä tapahtui, kun Oulaisissa sijaitsevalla Oulaskankaan sairaalassa synnytykset loppuivat. Yhä useampi Oulun läänin eteläreunalla asuva perhe on tullut synnyttämään Kajaaniin Oulun sijasta.

Suomessa synnytysten turvallisuus on sekä äidille että vauvalle kansainvälisesti tarkasteltuna huippuluokkaa. Kainuun keskussairaalassa viime vuonna syntyneistä lapsista 23 prosenttia eli 153 lasta tarvitsi lastenlääkärin apua elämänsä ensimmäisinä päivinä. Tehohoitoa tarvinneiden määrä on kuitenkin tästä vain pieni osa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*