Yksityinen palvelu on kunnille edullinen tapa järjestää päivähoitoa. Yksityiset päiväkodit haastavat kunnallisen päivähoidon joustavuudella, kodinomaisuudella ja vaihtoehdoilla.

Erityislapsille järjestelmä on tyly. Tukea saadakseen lapsen on pääsääntöisesti siirryttävä kunnalliseen hoitopaikkaan.

Yksityisten Ankkalampi-päiväkotien toimitusjohtaja Heidi Ruhala harmittelee sitä, ettei palvelualoite mennyt läpi Helsingissä. Se olisi pakottanut kunnat todelliseen kilpailuun yksityisten palveluntuottajien kanssa. Jos yksityinen väittäisi pystyvänsä järjestämään palvelun edullisemmin, palvelu olisi kilpailutettava.

– Pelättiin että kunnallisten palvelujen kustannukset tulisivat tietoon, hän arvelee. Ruhala tuntee hyvin yksityisen päivähoitokentän, sillä hän toimii viime vuonna perustetun Helsingin Yksityisten Päiväkotien ry:n, eli HYPRY:n puheenjohtajana.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Helsingissä toimii 93 yksityistä päiväkotia.  Niiden osuus koko päivähoidosta on seitsemän prosenttia. Espoossa yksityisen osuus on viidennes ja Mikkelissä 35 prosenttia. Rovaniemi tavoittelee palvelusetelin avulla 40 prosentin yksityistä osuutta päivähoidosta vuoteen 2020.

 
Kumppanuutta, ei kilpailua
 
Kuntaliiton varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen sanoo yksityisen päivähoidon tulleen jäädäkseen. Joissakin kunnissa yksityisen osuus on jo kolmannes koko päivähoidosta.
 
Kunnat voivat hankkia päivähoitopalvelua myös ostopalveluna, jolloin palvelun tuottaja on yksityinen ja sopimus on palvelun tuottajan ja kunnan välinen ostopalvelusopimus.
 
Lahtisen mukaan yksityinen päivähoito perustuu kumppanuuteen – ei kilpailuun kunnan kanssa.  Yksityinen päivähoito ei ole valtavia voittoja tuottava bisnes. Hoitohinnan erokaan ei ole järin suuri.
 
Kunnallisessa päivähoidossa kallein hoitohinta on 264 euroa kuukaudessa ja yksityisessä vanhempien osuudeksi jää keskimäärin 350 euroa. Tosin vaihtelut hinnoissa voivat olla suuriakin. 

(KL)

Lue koko artikkeli Kuntalehdestä 7/2013

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*