Kaupunginosien eriarvoistuminen on haaste erityisesti isoissa kaupungeissa. Kuva: Ville Miettinen.

Valtaosa kuntavaaliehdokkaista suhtautuu myönteisesti asuinalueiden eriarvoistumisen hillitsemiseen vuokra-asuntojen sijoittelun avulla, käy ilmi Kuntalehden vaalikoneen vastauksista neljässä esimerkkikaupungissa, Helsingissä, Kuopiossa, Lahdessa ja Oulussa.

Ylen kanssa yhteistyössä toteutetussa vaalikoneessa esitettiin väittämä: ”Asuinalueiden eriarvoistumista pitää kunnassani estää sijoittamalla vuokra-asuntoja myös ns. paremmille asuntoalueille, joilla asuu hyvätuloisia.”

Puolueiden vastauksista erottuu perussuomalaiset, jonka ehdokkaita väittämä jakaa kahtia. Helsingissä perussuomalaisten 101 ehdokkaasta, jotka vastasivat koneeseen, 43 (42,6 %) oli samaa mieltä tai täysin sama mieltä, ja 54 (53,5 %) oli eri mieltä tai täysin eri mieltä.

Lahdessa perussuomalaisten 47 ehdokkaasta 23 (48,9 %) oli samaa mieltä tai täysin samaa mieltä ja 21 vastaajaa (44,7 %) oli eri mieltä tai täysin eri mieltä. Lahdessa tämä väittämä jakoi myös kokoomuksen ehdokkaiden vastaukset. Eri mieltä oli useampi ehdokas (28) kuin samaa mieltä (27).

Oulu perussuomalaisten 68 ehdokkaasta 24 (35,3 %) oli väittämän kanssa samaa mieltä tai täysin samaa mieltä – eri mieltä tai täysin eri mieltä oli 31 ehdokasta (45,6 %).

Kuopiossa 41:stä perussuomalaisten ehdokkaasta, jotka vastasivat vaalikoneeseen, 23 (56,1 %) oli samaa mieltä tai täysin samaa mieltä. Eri mieltä tai täysin eri mieltä oli 18 ehdokasta (43,9 %).

Muista puolueista Liike Nytin ehdokkaat olivat enimmäkseen eri mieltä väittämästä, vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden ehdokkaat olivat voittopuolisesti samaa mieltä tai täysin samaa mieltä.

Alla on esitetty vastausten jakautuminen puolueittain neljässä esimerkkikaupungissa. Mukaan tarkasteluun on otettu eduskuntapuolueita edustavat ehdokkaat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä