Viertolan koulun Jokirannan toimipisteessä 2. huhtikuuta tapahtuneessa ampumisessa kuoli yksi koulun oppilas ja kaksi loukkaantui vakavasti. (Kuva: Ville Miettinen)

Vantaalla Viertolan koulussa Jokirannan toimipisteessä toisia oppilaita ampunut epäilty tekijä oli suunnitellut tekoaan kahdesta kolmeen viikkoa. Ampumisesta epäilty 12-vuotias poika on kertonut tästä tapauksen esitutkinnassa tehdyissä kuulusteluissa. Tätä tukee myös epäillyn käytössä olleisiin tietoteknisiin laitteisiin tehdyt laite-etsinnät, kertoo tänään tutkinnan etenemisestä tiedottanut Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

– Etsinnöissä on käynyt ilmi epäillyn kiinnostus kouluampumisiin ja vastaavanlaisiin tekoihin liittyviin sivustoihin sekä aseisiin ja niiden toimintaan liittyviin videoihin kuukausien ajalta, poliisin tiedotteessa sanotaan.

2. huhtikuuta tapahtuneessa ampumisessa kuoli yksi koulun oppilas ja kaksi loukkaantui vakavasti.

Tapahtumien kulku

Poliisi kertoo, että esitutkinnassa on saatu selvyys tapahtumien kulkuun luokkahuoneessa, jossa ampumiset tapahtuivat. Tapahtumat luokassa kestivät vain 1–2 minuuttia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Epäilty on saapunut aamulla kouluun WC-tilojen kautta, nostanut huivin kasvojensa suojaksi ja kävellyt luokkaan. Luokkahuoneessa epäilty on ilmoittanut, että nyt loppu kiusaaminen, jonka jälkeen hän on ampunut käsiaseella kolmea oppilasta. Esitutkinnassa on myös selvinnyt, että tekijän aikomus on ollut kohdistaa tekonsa useampaan kuin kolmeen henkilöön, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Marko Särkkä poliisin tiedotteessa.

Poliisin mukaan opettajan rooli tapahtumien kulkuun on ollut merkittävä. Opettaja sai vaikutettua epäillyn tekijän toimintaan ja sai hänet poistumaan koulusta.

Oli ampunut ennenkin

Epäilty käytti ampumisessa revolveri-mallista käsiasetta, joka kuului hänen lähisukulaiselleen. Ase oli luvallinen, ja epäilty oli ottanut sen luvatta käyttöönsä.

– Tutkinnassa on selvinnyt, että epäilty on aiemmin ampunut aseella pari kertaa sukulaisen valvonnassa, sanoo Särkkä.

Kiusaamismotiiville ei näyttöä

Poliisin mukaan epäilty on kertonut teon motiiviksi kiusaamisen, jota hän on kuvannut nimittelyksi, syrjinnäksi ja ryhmän ulkopuolelle jättämiseksi.

Esitutkinnassa ei ole kuitenkaan tullut ilmi seikkoja, jotka tukisivat epäillyn kertomaa kiusaamisesta.

– Esitutkintaa varten saadun materiaalin perusteella vuosia aiemmin on ollut muutamia yksittäisiä konfliktitilanteita, jotka on selvitetty. Epäillyn oma subjektiivinen kokemus kiusaamisesta ei välttämättä ole näkynyt ulospäin, Särkkä lausuu.

Epäilty oli aloittanut Viertolan koulussa tämän vuoden alussa. Aiemmin hän oli asunut ja käynyt koulua muualla kuin Vantaalla.

Poliisi kertoo, että tapauksen esitutkinta on nyt loppusuoralla.

– Tällä hetkellä kaikki tarvittavat kuulustelut ja tutkintatoimenpiteet poliisissa on saatu tehtyä ja käynnissä on esitutkintapöytäkirjan kokoamiseen liittyvät toimenpiteet. Odotamme vielä muutamia eri viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden lausuntoja, Särkkä kertoo.

Poliisi kertoo, että tutkinnassa on käsitelty paljon salassa pidettävää tietoa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi asianosaisten terveystiedot ja uhrien vammat, lastensuojeluun liittyvät asiat, perhetausta, yksityiselämään liittyvät arkaluonteiset seikat sekä mielentilaan liittyvät selvitykset.

Kun esitutkinta valmistuu, tapaus ei siirry syyttäjälle syyteharkintaan epäillyn nuoren iän vuoksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*