Porissa laitetaan tuntipalkkaisten sopimukset uuteen kuosiin. (Kuva: Heli Nukki/Porin kaupunki)

Pori uudistaa kaupungin tuntipalkkaisen henkilöstön palkkausjärjestelmää. Kuntatyönantajien asiantuntijan mukaan tarvetta vastaavaan remonttiin löytyy myös muista kaupungeista.

Porin kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto päätti tiistaina yksimielisesti irtisanoa kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön paikalliset sopimukset.Vanhojen sopimusten tilalle kaupunki haluaa luoda uuden ja virtaviivaisemman paikallisen sopimuksen. Nyt osia sopimuksista on laitettu paperille jo vuosikymmeniä sitten ja niiden tulkinta on ollut vaikeaa.

-Vanhimmat sopimuksiin kirjatut asiat ovat olleet peräisin vuodelta 1968, joten kyllähän tämä iso muutos tulee olemaan. Vuosien saatossa kaikkein suurimpia erikoisuuksia on jo karsittu. Yksi jo aiemmin karsituista oli peräkoukkulisä, jonka kuorma-auton kuljettaja sai, jos otti auton perään peräkärryn, kertoo Porin kaupungin teknisen palvelukeskuksen johtaja Jukka Kotiniemi.

Porin kaupungilla on noin 300 tuntipalkkaista työntekijää, joista 200 työskentelee teknisen palvelukeskuksen töissä. Muista tuntipalkkaisista suurin osa saa palkkansa vapaa-aikatoimelta tai Porin Vedeltä.

-Valtakunnan sopimus on jatkossa lähtökohta ja sitten katsotaan, miten sitä muokataan meille sopivaksi. Kaikki vanhat sopimukset menevät roskiin, mutta niistäkin katsotaan sitten vielä, mitä osioita niistä kannattaa käyttää. Meillä on vuodenvaihteeseen asti aikaa neuvotella sopimukset kuntoon, Kotiniemi toteaa.

Pori ei poikkeus

Tuntipalkkaisten sopimus- ja työehtoasioihin perehtyneen KT Kuntatyönantajien asiantuntijan mukaan Porin pian 50-vuotispäiviään viettävät sopimusosiot eivät ole mitenkään poikkeuksellinen ilmiö kuntakentässä.

– Varsinkin kaupungeissa on käytössä sopimuksia, joissa voi olla hyvinkin vanhoja paikallisia osia. Pori ei ole tässä tapauksessa mikään erikoisuus, huomauttaa johtava työmarkkina-asiamies Suvi Kämäri.

Suurten ja vanhojen kaupunkien menneiden vuosikymmenten paikalliset sopimukset ovat Kämärin mukaan olleet pohjana, kun ensimmäisiä keskitettyjä työmarkkinasopimuksia luotiin. Kun vanhoja palkkauskäytäntöjä lähdetään purkamaan, niin aina joku älähtää.

– Kun tarpeeksi pitkään työntekijä jotain erikseen sovittua etua nauttii, niin siitä tulee hänelle henkilökohtainen asia, jota ei haluta menettää. Toiset työntekijät puolestaan saattavat haluta samat edut, koska jollain toisellakin se on, Suvi Kämäri selvittää kuviota.

– Sopimusosapuolten täytyy ottaa huomioon tehdessään tiettyihin erikoisolosuhteissa paikallisia sopimuksia, että olosuhteiden muuttuessa myös paikalliset sopimukset käyvät tarpeettomiksi, Kämäri jatkaa.

Selkeyttä kehiin

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kiistää, että ratkaisun takana olisivat taloudelliset syyt.

– Kaupunki ei pyri työntekijöiden ansiotason alentamiseen eikä työehtojen heikentämiseen, vaan järjestelmän yksinkertaistamiseen ja selkeyttämiseen. Olen tyytyväinen siitä, että Porissa on hyvä paikallisen sopimisen kulttuuri, Luukkonen toteaa kaupungin nettisivuilla.

Voimassa olevat sopimukset on määrä irtisanoa siten, että ne päättyvät viimeistään 31.12.2016. Ay-liike on ilmoittanut vastustansa muutoksia ja vievänsä asian työtuomioistuimen käsiteltäväksi.

 

Porin kaupungin tiedote

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä