Pori saa ensi vuonna päättäjikseen omat ”ministerit”, jos kaupunginvaltuusto hyväksyy organisaatiouudistuksen työryhmän esittämässä muodossa. 

Työryhmä ehdottaa, että kaupunginhallituksen puheenjohtajasta tulisi kokopäivätoiminen luottamushenkilö, ja neljän keskeisen lautakunnan puheenjohtajat olisivat automaattisesti kaupunginhallituksen jäseniä. Heidän tehtävänsä olisi osapäivätoiminen.

– Tämän kokoisen kaupungin hallituksen johdossa oleva joutuu käyttämään aikaa asioihin perehtymiseen ja edustustehtäviin niin paljon, että se yksinkertaisesti sulkee monissa ammateissa toimivat ihmiset pois potentiaalisten puheenjohtajien joukosta, Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pentti Kilkku (kok.) sanoo.

– Minulla on yksityislääkärinä niin joustava työ, että olen pystynyt taiteilemaan ajankäyttöni kanssa, mutta monelle se olisi ollut mahdotonta. Kyllä tähän periaatteessa voisi hyvinkin käyttää viisi päivää viikosta, Kilkku arvioi luottamustoimintaan kuluvaa aikaa.

Porissa pohditaan mallia, jossa 11:stä kaupunginhallituksen jäsenestä puheenjohtaja olisi kokopäivätoiminen ja neljä muuta olisivat osapäiväisiä. Osapäiväisyys tarkoittaisi yhden tai kahden päivän palkallisuutta viikossa.

– Malliin liittyy monia vielä selvitystä vaativia asioita, kuten vaikkapa sen pohtiminen, edustaisiko esimerkiksi perusturvalautakunnan puheenjohtaja kaupunginhallituksessa lautakuntaansa vai lautakunnassaan kaupunginhallitusta.

 

”Hyvä, että uusia
malleja pohditaan”

 Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoinen pitää hyvänä, että kunnat vahvistavat poliittista johtamista.

Kun kuntakoko suurenee, joudutaan kunnissa miettimään sitä, miten päätöksentekoa pitää uudistaa.

– Vanha järjestelmä on toiminut sinänsä hyvin, mutta se on ollut aikansa lapsi. Kun kunnat olivat pienempiä, eivätkä asiat olleet niin monimutkaisia kuin nykyisin, pärjättiin vuosikymmenten ajan hyväksi havaitulla mallilla, Majoinen sanoo.

– Nykyisin toimintaympäristö muuttuu kovaa vauhtia ja epävarmuus lisääntyy. Siksi päätöksentekoa, sekä poliittista että ammatillista, on selkiytettävä ja yksinkertaistettava.

Lue koko artikkeli Kuntalehdestä 10/2012

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*