Poliisi on saanut esitutkinnan päätökseen ja Pöytyän vanhuskuolema on siirtynyt syyteharkintaan. (Kuva: Miska Puumala)

Kolmea Pöytyän kunnan kotihoidossa tapahtuma-aikaan työskennellyttä henkilöä epäillään rikoksista jutussa, jossa poliisi vuoden syyskuussa 2022 iäkkään pöytyäläisnaisen menehtyneenä kotoaan. Naisen omaishoitajana toiminut 76-vuotias mies löytyi asunnosta hyvin huonokuntoisena.

Syyteharkintaan siirtyvässä jutussa rikosnimikkeet ovat yhden henkilön osalta vaaran aiheuttaminen ja kuolemantuottamus. Toisen henkilön osalta on kyse vaaran aiheuttamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä kolmannen henkilön osalta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen tiedotteen mukaan pariskunta ei ollut kotihoidon asiakas, mutta kotihoito oli käynyt antamassa heille akuuttia apua miehen pyynnöstä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Omaishoitajana toiminut mies ei ollut päässyt kotonaan ylös nojatuolista, jolloin mies oli pyytänyt apua kotihoidosta. Pariskunnan luona avun antaneita hoitajia ei epäillä rikoksesta, vaan rikosepäilyssä kyse on tapahtumista kotihoidon hoitajien käynnin jälkeen, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Valtteri Kemppi Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Apu jäi jonnekin

Poliisin suorittamassa esitutkinnassa paljastui, että pariskunnan luona käyneet hoitajat olivat ilmoittaneet tilanteesta asianmukaisesti eteenpäin. Jostain syystä vanhusten avuntarvetta ei ollut tunnistettu, eikä asiassa ollut ryhdytty kiireellisiin toimenpiteisiin.

-Pariskunnan tilannetta ja tarvetta palveluille ei lähdetty selvittämään kiireellisesti. Kyse on sen arvioinnista, olisiko asiaa pitänyt lähteä heti selvittämään silloin käytettävissä olleilla tiedoilla. Seurausten valossa asiaa on tarkasteltava rikosoikeuden näkökulmasta, rikoskomisario Valtteri Kemppi sanoo.

Esitutkinnassa on poliisin mukaan paljastunut myös henkilötietojen kirjaamiseen liittyviä lainvastaisia käytäntöjä. Seuraavaksi asiaa perehtyy syyttäjälaitos syyteharkinnan merkeissä. Mikäli syyttäjä päättää asiassa nostaa rikossyytteet, niin asiaa käsitellään aikanaan Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*