Jalkaväkimuseo kokoaa ja esittelee puolustusvoimien pääaselajin jalkaväen historiaa, perinteitä ja kulttuuria Mikkelissä. Naton kautta luodaan seuraavien sukupolvien historiaa Mikkelissä. Kuva: Jukka Laitinen

Puolustushallinto esittää Naton maavoimien johtoportaan perustamista Mikkeliin, jossa Suomen maavoimien esikunta sijaitsee.

Puolustusministeri Antti Häkkänen linjasi asian perjantaina aamulla.

Nato on käynnistänyt tarkemman sotilastason suunnittelutyön johtoportaan osalta, ja Suomi osallistuu siihen tiiviisti.

Puolustusministeriö tiedottaa myös, että uuden esikunnan perustaminen Suomeen on tärkeä osa koko Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistamista.

Maavoimien esikunta Mikkelissä on selkeä valinta Naton johtoportaan sijainniksi. Tiedotteen mukaan sijaintipaikat yhdistämällä saamme parhaan mahdollisen synergian kansallisen maapuolustuksen johtamisen ja Naton maapuolustuksen johtamisen välille.

– Esityksen taustalla on sotilaallinen näkemys, jonka pohjalta puolustushallinto on muodostanut oman kokonaisarvion, puolustusministeri Antti Häkkänen kertoo.

Vankkaa osaamista olosuhteista

Naton maavoimien johtoportaan tehtävänä on suunnitella ja valmistella sekä johtaa Naton maavoimien toimintaa Pohjois-Euroopassa, Norfolkin yhteisoperaatiojohtoportaan alaisuudessa.

Normaalioloissa johtoporras vastaa muun muassa Naton harjoitustoiminnasta ja muista rauhan ajan toiminnoista omalla alueellaan.

Lisäksi ministeriön tiedotteessa kerrotaan, että kriisiaikana esikunta johtaisi Naton maavoimaoperaatioita omalla alueellaan.

Johtoportaan rakenteissa tulee työskentelemään sekä liittolaisten että Suomen puolustusvoimien henkilökuntaa. Johtoportaan suunnittelu ja toimeenpano etenevät vaiheittain. Aikataulu tarkentuu vuoden 2025 aikana.

– Suomella on erittäin vankka osaaminen pohjoisen alueen olosuhteista ja vaatimuksista. Naton maavoimien johtoportaan perustaminen Suomeen kertoo siitä, että Natossa tunnistetaan Suomen osaaminen ja siihen luotetaan, puolustusministeri Häkkänen toteaa tiedotteen mukaan.

Naton puolustusministerit antoivat viime kesäkuussa poliittisen tukensa Suomeen perustettavalle maavoimajohtoportaalle sekä eteentyönnetylle maavoimajoukkojen läsnäololle Suomessa.

Kokonaisuus vahvistettiin Naton huippukokouksessa heinäkuussa. Natossa poliittisia päätöksiä maavoimien johtoportaan ja eteentyönnetyn maavoimajoukon läsnäolon yksityiskohdista tehdään ensi vuoden aikana, kun sotilaallinen suunnittelutyö on edennyt riittävän pitkälle.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*