Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen sanoo, että Mikkelillä on painavia perusteita, kun Naton alaesikunnan sijoitusratkaisua pohditaan. (Kuva: Jukka Ahdelma)

Mikkelin kaupunki nousi valtakunnalliseen ja kansainväliseenkin julkisuuteen, kun tuli ilmi, että Suomeen mahdollisesti perustettavaa Naton alaesikuntaa kaavaillaan sijoitettavaksi Mikkeliin.

Perinteiselle Päämajakaupungille ja maavoimien esikunnan sijoituspaikkakunnalle suunnitelma ei tullut ihan yllätyksenä.

– No se, että asia tuli näin esille, oli hienoinen yllätys, mutta kaupungin edunvalvonnassa asetelma on tiedostettu jo jonkin aikaa, sanoo kaupunginjohtaja Janne Kinnunen.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Oskari Valtola (kok.) myöntää, että asiasta on käyty taustakeskusteluja puolustusministeriön kanssa.

Hän kuitenkin tähdentää, että mitään päätöksiä tai edes linjauksia asiasta ei vielä ole.

–  Muutenkin laittaisin malttia keskusteluun. Jos hanke toteutuu niin, voidaan olla varmoja vasta, kun päätös on tehty ja koko alaesikunta on sijoitettu Mikkeliin, sanoo Valtola.

”Painavia perusteita on”

Arvioinnit Naton maavoimien alaesikunnan perustamisesta Suomeen ja nimenomaan Mikkeliin lähtivät liikkeelle tiistaina Iltalehden uutisoinnista.

Esikunnasta tai sen paikasta ei ole päätöksiä, eikä Puolustusministeriö arvioi asiaa. Kaupunginjohtaja Kinnunen sanoo, että tällä hetkellä ei Mikkelissä tiedetä, miten pitkällä valmistelu on.

–  Olemme tässä vähän kyytipoikana. Kun kyse on puolustuspoliittisesta päätöksestä, ratkaisut tehdään ihan muualla kuin kunnassa.

Mikkeli on kuitenkin valmistautunut tulevaan. Jos ratkaisu aikanaan on Mikkelille myönteinen, Kinnusen mukaan ”käydään keskustelut asianomaisten tahojen kanssa siitä, onko jotain tarpeita”.

Muuten erityisemmin Kinnusen mukaan ei tällä hetkellä kaupungilla ole tarpeen reagoida.

– Mikkelissä on vanhastaan hyvät viranomaisyhteydet ja toimivat kontaktit maavoimien esikunnan suuntaan.

– Kansainvälistymistä pitää jatkaa. Jos sotilashallinnon mielenkiinto laajemmin kohdistuu Mikkeliin, se voi tarjota alan toimijoille lisää roolia. Alan yritystoimintaa on jo Mikkelissä.

Kinnunen ei lähde vielä ennakoimaan tulevaa, mutta laskee, että kaupungilla on painavia perusteita saada alaesikunta Mikkeliin.

– En tiedä voisiko nyt puhua etulyöntiasemasta, mutta Mikkelissä on maavoimien esikunta, toimivat fasiliteetit Karkialammen varuskunta-alueella, kokemusta sotilashallinnon yhteistyöstä ja hyvät liikenneyhteydet lentokenttää myöten.

Kiistelty lentokenttä saa roolia

Valtola ei kommentoi lähemmin sitä, mitä keskusteluja ministeriön kanssa on käyty.

Sinänsä ei ole vaikea arvata keskusteluosapuolta: puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) on Mikkelin naapurikunnan Mäntyharjun kansanedustaja.

Valtola ei mene asiassa pitemmälle, vaan sanoo, että kaupunki odottaa sekä Naton että puolustushallinnon ratkaisuja.

– Päätökset tehdään puolustuspolitiikan ja sen suunnittelun kannalta järkevästi.

Mikkeli on viime sotien Päämajakaupunki, ja maavoimien esikunta on sijoittunut kaupunkiin.

Kaupungissa on myös lentokenttä, jonka kunnallisesta ylläpidosta on väännetty pitkään. Toistaiseksi kaupunki on katsonut, että kenttää ylläpidetään, vaikka säännöllistä siviili-ilmailun reittiliikennettä kentällä ei ole ollut enää vuosiin.

– Olennaista on se, että alaesikunnan sijoittamiseksi Mikkelissä on infra valmiina. Maavoimien esikunta on toiminut Mikkelissä jo pitkään ja on nähdäkseni ollut asemapaikkansa hyvin tyytyväinen, sanoo Valtola.

”Iso asia mainekuvan kannalta”

Valtola pitää suunnitelmaa alaesikunnan sijoittamisesta kaupunkiin merkittävänä Mikkelin kaupungille.

– Onhan tämä iso asia mainekuvan kannalta.

– On huikea buusti Mikkelille, jos voimme nostaa Naton lipun salkoon Mikkelissä. Otamme alaesikunnan lämpimästi vastaan, jos sellaiseen ratkaisuun päädytään, tuumii Valtola. Mikkeli joutuu vielä odottelemaan Naton ja Puolustusministeriön ratkaisuja, sillä varsin korkealtakin taholta on jarruteltu Naton maavoimien alaesikunnan sijoitusspekulointeja.

Presidentti Alexander Stubb sekä myös puolustusvoiman komentaja Janne Jaakkola kiistivät Ylen uutisoinnin mukaan sen, että esikunnan sijoitusratkaisu olisi Mikkeli. Esikunnan perustamisesta ei ole vielä päätöksiä, eikä asiaa arvioi myöskään Puolustusministeriö.

Presidentti Stubb on korostanut myös sitä, että kyseessä on puhtaasti sotilaallinen päätös, eikä asialla ole mitään tekemistä aluepolitiikan tai politiikan kanssa.

Julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan alaesikuntaratkaisua käsitellään mahdollisesti heinäkuussa Naton Washingtonin huippukokouksessa.

Jukka Ahdelma, teksti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä