Rääkkylä katsoo pärjäävänsä itsenäisenä kuntana. Rääkkylän valtuusto kaatoi maanantaina äänin 16–5 kuntajakoselvittäjien esityksen kunnan liittämisestä Kiteen kaupunkiin.

– Kuntalaiset haluavat vahvasti säilyttää Rääkkylän itsenäisenä. Myös ehdotettu liitossuunta oli väärä, sillä rääkkyläläiset suuntautuvat kaikessa asioinnissaan enemmän Joensuuhun kuin Kiteelle, sanoo kunnanjohtaja Tuula Luukkonen.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., käynnisti helmikuussa 2016 erityisen kuntajakoselvityksen Rääkkylän kunnan ja Kiteen kaupungin välillä. Taustalla oli Rääkkylän ajautuminen kriisikunnaksi vuonna 2015.

Rääkkylän riippana on viime vuosina ollut kalliiksi käynyt sote-palvelujen ulkoistussopimus. Kunnanjohtaja Luukkosen mukaan sopimusta on saatu nyt korjattua ja kustannuksia vedettyä alas.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Tänä vuonna Attendo-sopimuksen kustannukset ovat 350 000 euroa alhaisemmat kuin viime vuonna, joten toimintakulumme laskevat 3,3 prosenttia.

Kunta päätti maanantaina käyttää sopimuksessa olevat kaksi kahden vuoden optiokautta ja pidentää sopimuskautta Attendon kanssa vuoden 2020 loppuun saakka.

– Me olemme nyt varmistaneet sote-kustannustemme tason lähivuosiksi. Samoin sen, että palvelut pysyvät lähipalveluina.

Kunnanjohtaja Luukkosen mukaan valtion ei pitäisi enää käynnistää erityisiä kuntajakoselvityksiä sote-uudistuksen kynnyksellä.

– Pienten kuntien patistaminen yhteen suurten uudistusten alla on aivan tarpeetonta. Rääkkylän ja Kiteen välisen selvityksenkin olisi voinut jättää kokonaan tekemättä.

Sote-uudistuksen jälkeen Rääkkylä on kunnanjohtajan mielestä varmasti elinkelpoinen kunta.

– Pienet peruskunnat voivat jäädä aivan hyvin elämään uudistuksen jälkeen. Ne toimivat ohuella hallinnolla ja tuottavat lähipalveluita tehokkaasti. Jos liitosten tielle lähdetään, sitten on sama panna yhteen kuntaan koko maakunta.

Kiteen valtuusto oli kuntien yhdistämisen kannalla. Valtioneuvosto päättää liitoksesta kesäkuussa.

– Toivomme tietysti, että valtioneuvosto huomioi Rääkkylän kunnan ja kuntalaisten tahdon, Luukkonen sanoo

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*