Postin postilokeropalvelulla on oma käyttäjäkuntansa, joka arvostaa mahdollisuutta käydä omalla ajallaan hakemassa postin valitsemastaan palvelupisteestä. Kuva: Posti

Pohjois-Karjalassa sijaitsevassa Rääkkylän kunnassa postilokeroasia paisui kuin pullataikina, vaikka sen piti olla kerralla selvä asia. Postilokero-osoite jäi kummittelemaan vielä vuosiksi, kuluvan vuoden kevääseen asti, vaikka kunnan ja Postin välinen sopimus postilokerosta päättyi jo lokakuussa 2018.

– Kyllä luulisi, että se olisi helpommin onnistunut, Rääkkylän kunnan viestintäassistentti Satu Lievonen pohtii tilannetta, joka alkoi jo kauan ennen kuin hän oli aloittanut työnsä kunnan palveluksessa.

Kunnassa oletettiin, että osoite muutetaan automaattisesti, kun postilokerosopimuskin lakkautetaan. Posti ilmoitti joskus vuosia sitten lakkauttavansa Rääkkylän postilokero-osoitteen, kunnassa nähdään.

Postilokero-osoite ei kadonnut halutulla tavalla pois päiväjärjestyksestä, vaan postilokero-osoite putkahteli tämän tästä esiin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kun kunnassa päätettiin oikein toden teolla selvittää, miten asia saadaan hoidettua ja postilokeron osoite pois tulevista lähetyksistä, niin se todellakin vaati tilanteeseen paneutumista, Lievonen kertoo.

Oli vaikeaa saada tietoa, miten on toimittava, Rääkkylän kunnan viestintäassistentti Satu Lievonen vahvistaa.

– Jäykkä systeemi, Lievonen arvioi postilokero-osoitteen päättämistä koskevaa prosessia.

Loppujen lopuksi piti täyttää paperilomake (YTJ:n Y4-lomake) ja postittaa se, noin 1900 asukkaan kunnasta summataan. Sitten homma saatiin lopulta maaliin asti.

Nykymaailman ehtoja

Postin tuotepäällikkö Jari Lehtonen varmistaa heti alkuun ymmärtäneensä oikein, että postilokerosopimuksen päättäminen onnistui Rääkkylän tapauksessa, kuten pitikin.

Lehtonen varmistaa samalla, että tässä jutussa aiemmin esiin nostettu ongelmakohta oli nimenomaan osoitteen muutoksen ilmoittamisessa. Pelkkään Postiin ei voi nojata osoitteen muutosta tehtäessä, hän jatkaa.

– Ideaalimaailmassa kylläkin kaikki tieto päivittyisi yhden lomakkeen kautta, Lehtonen myöntää.

Myös kuntien on ilmoitettava useammalle taholle osoitteensa muuttamisesta.

Posti pyrkii jatkuvasti kehittämään tarjolla olevia ohjeistuksiaan, jotta myös osoitteenmuutoksiin liittyvät tilanteet sujuisivat hyvin, Lehtonen lisää.

Postilokeroita noin 6 000

Postilokeroiden määrän kehitys on linjassa muiden postipalveluiden kanssa, eli kuten vaikkapa kirjepostiakin, niin lokeroitakin on aiempaa vähemmän, mutta ei mitenkään poikkeavasti, Lehtonen selventää.

– Karkea luku on, että postilokeroita on noin 6 000 Suomessa.

Postilokeropalvelua, kuten muitakin Postin palveluita, pyritään kehittämään myös asiakaspalautteen pohjalta.

– Postilokero-osoitteen saadessaan saa lukollisen postilokeron ja avaimet siihen. Postilokerosta asiakas voi noutaa postinsa oman aikataulunsa mukaan, palvelupisteen aukioloaikojen puitteissa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*