Teknologiateollisuuteen syntyi maanantaina lopulta sopu valtakunnansovittelijan avustuksella. Vielä viime torstaina kaikkien osapuolten hylkäämä sovintoesitys kelpasi nyt hieman palkkarakenteen osalta korjailtuna.

Suomen keskeiset metallialan vientiyritykset pysäyttänyt lakko ehti kestää neljä päivää. Työntekijät palaavat töihin viimeistään keskiviikkona kello 14.

–Perälautaa hieman korjailtiin tässä toisessa sovintoesityksessä, ja ratkaisu löytyi siitä, valtakunnansovittelija Esa Lonka kertoi.
Hänen mukaansa muita muutoksia ei tehty.

Perälaudan korjailu tarkoittaa sitä, että paikallisesti jaettavat erät maksetaan yleiskorotuksena, jos niiden jaosta ei päästä sopuun.

MainosLongan mukaan raamisopimusta nyt neuvoteltu ratkaisu ei uhkaa.

–Tästä ei ongelmaa siihen synny. Tämä pysyy hyvin tämän raamisopimuksen puitteissa.

Lonka uskoi, että teknologian sopu helpottaa nyt muiden alojen pääsyä sopimukseen. Muiden alojen neuvotteluille jää nyt tilaa ja aikaa.

Maan hallitus arvioi marraskuun lopulla raamisopimuksen kattavuutta. Jos se on riittävä, hallitus toteuttaa lupaamansa veronalennukset ja muut toimet.

Pöytää siivottiin etukäteen

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko oli hyvillään siitä, että lakko jäi lyhyeksi ja sopu löytyi nopeasti. Hän piti hintaa kuitenkin varsin kalliina.

Nopeaan ratkaisuun auttoi Alangon mielestä se, että asiat oli jo pitkälle liittotasolla sovittu, ja sovittelijalle jäi lopulta työtä varsin vähän.

Tupomieheksi Alanko ei tunnustautunut, vaikka toivoikin raamiratkaisun etenevän,

– En sinänsä usko sen tyyppiseen tulevaisuuteen työmarkkinoilla.

Teknologiateollisuus pitää tärkeänä, että sopimus mahdollistaa paikallisen sopimisen yrityksissä niiden taloudellista tilannetta vastaavasti.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi, että liiton valtuuston 56 jäsenestä ehkä kaksi tai kolme kirjauttaa ratkaisusta eriävän mielipiteen. Muut olivat yksimielisesti sopimusesityksen takana.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne katsoi ratkaisun edistävän sitä, että yhtenäinen sopiminen tulee yhteiskuntaan takaisin.

Kolme koulutuspäivää tulee

Osapuolten kesken oli riitaa sekä palkankorotuksista että koulutuspäivistä. Kolme työnantajan päättämää koulutuspäivää tuli sopimukseen. Yksityiskohdista sovitaan kolmikantaisesti toukokuun loppuun mennessä.

Pituudeltaan Pron, Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden sopimus on kaksivuotinen. Rinteen mukaan sopimus tuo kaikille työehtosopimuksen piirissä oleville samanlaisen vähimmäisansion kehityksen.

Jos paikallista sopua ei synny, joulukuussa palkat nousevat 2,4 prosenttia taannehtivasti lokakuun alusta lukien. Ensi vuoden marraskuussa tehdään 1,9 prosentin korotus. Paikallista erää korotuksissa on tänä vuonna 0,8 ja ensi vuonna 0,6 prosenttia.

Valtakunnansovittelijan pöytä ei tullut vielä maanantai-iltana puhtaaksi. Ylempien toimihenkilöiden YTN:n teknologiateollisuuden suuria yrityksiä koskeva lakonuhka on yhä päällä. Lakko uhkaa alkaa ensi tiistaina, ja YTN odottaa kutsua sovitteluun vielä tällä viikolla.

(KL / STT / Pekka Pohjolainen)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*