Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kannattaa valtion etätyömahdollisuuksien kehittämistä.

Valtion työntekijöiden pitäisi pystyä työskentelemään muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla, toteaa tuore alueellistamisraportti.

Alueellistamispolitiikkaa ja -periaatteita selvittäneet valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikonen ja Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina luovuttivat raportin kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.) tiistaina 12. helmikuuta.

Raportin mukaan 2000-luvun alkupuolella harjoitettu alueellistamispolitiikka on tullut tiensä päähän. Sen sijaan tulisi siirtyä kohti uutta alueellistamisen vaihetta, jonka ytimessä on työnteon paikkariippumattomuus.

Selvityksen mukaan digitalisaatio on avannut uusia mahdollisuuksia valtion keskushallinnon toimintojen ja työntekijöiden sijoittumiselle. Sen ansiosta valtion työntekijät voisivat määrittää virkapaikkansa nykyistä vapaammin muualle kuin viraston toimipaikkaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Selvitys antaa 28 ehdotusta siitä, miten alueellistamisen kanssa tulee toimia.

Se ehdottaa, että virkoja ja tehtäviä täytettäessä otettaisiin lähtökohdaksi, että työntekijä voi ehdottaa itse omaa työskentelypaikkakuntaansa.

Valtio voisi parantaa etätyön tekemisen ja monipaikkaisen työskentelyn edellytyksiä ja poistaa sen esteitä lisäämällä yhteiskäyttötiloja esimerkiksi yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa.

Lisäksi johtamista pitäisi kehittää, sillä etätyön johtaminen vaatii erilaista otetta kuin esimiestyö fyysisesti yhtenäisessä yksikössä.

Matka-aika tulisi voida laskea työajaksi kokonaan tai osittain, jos aika on pitkä ja matkustamismuoto mahdollistaa työnteon. Etätyössä paikkaa ei ole yleensä rajattu, joten kulkuneuvo voitaisiin rinnastaa etätyöpaikaksi, raportissa ehdotetaan.

Sen mukaan pitkän aikavälin tavoitteena tulisi olla, että tehtäviä voi hoitaa yhdenvertaisesti paikasta riippumatta.

Ministeriöt selvittämään paikasta riippumattomia tehtäviä

Jos työ valtionhallinnossa ei olisi sidottu viraston sijaintiin, Itä-Suomen tai Lapin yliopistosta valmistuneen juristin ei olisi pakko muuttaa pääkaupunkiseudulle voidakseen työskennellä valtiolla.

Monipaikkaisen työskentelyn mahdollistaminen parantaisi valtion kilpailukykyä työnantajana ja lisäisi valtion toimintaa ja läsnäoloa eri puolilla Suomea. Lisäksi se olisi yksi keino torjua ilmastomuutosta, raportissa todetaan.

Selvitys ehdottaakin, että seuraava hallitus huomioisi ohjelmassaan etätyön mahdollisuudet alueellistamisessa. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kannattaa ajatusta.

– Hallitusohjelmakirjauksen lisäksi uuden hallituksen tulee asettaa hallinnonalakohtaiset määrälliset tavoitteet sille, millaista valtion toimintaa ja läsnäoloa ensi vuosikymmenellä tavoitellaan, Vehviläinen sanoi tiedotteessaan.

– Hallitusneuvottelujen tietopohjan varmistamiseksi ja uuden hallituksen työn helpottamiseksi laitan jo tänään kaikille ministeriöille kyselyn niistä työtehtävistä, joita voidaan tehdä paikkariippumattomasti eri puolilla Suomea työskennellen.

Ministeriöiden on annettava selvityksensä 30. huhtikuuta mennessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*