Turvapaikanhakijoiden määrän lasku on vaikuttaa vastaanottokeskusten määrää. Nyt ovet suljetaan Kontiolahdella ja Raumalla. (Kuva: Seppo Haavisto)

Maahanmuuttovirasto karsiin vastaanottokeskusverkostoaan. Viime viikolla virasto ilmoitti irtisanoneensa Kontiolahden sijaitsevan Paiholan vastaanottokeskuksen sopimuksen. Maanantaina vastaava viesti lähetettiin Rauman vastaanottokeskukselle. Molemmat vastaanottokeskukset ovat SPR:n ylläpitämiä. Keskusten toiminta päättyy viimeistään 30.6.2020.

Tällä hetkellä toiminnassa on 38 vastaanottokeskusta, kuusi alaikäisyksikköä ja kaksi säilöönottoyksikköä. Vuoden 2019 lopussa on käytettävissä noin 6 300 vastaanottokeskuspaikkaa ja tarpeen arvioidaan laskevan noin 600:lla heinäkuuhun mennessä.

Millä perusteilla nämä kaksi keskusta valikoituivat lakkautettavaksi Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen?

-Suoritetun kokonaisarvion ja vertailun perusteella.

Minkä verran henkilöstöä on työskennellyt ko. keskuksissa?

-Nyt en pysty tässä tarkkaan sanomaan; nämä ovat 150-paikkaisia keskuksia, mikä yleensä tarkoittaa 10+ luokkaa keskuksen omana henkilöstömääränä. Joitain henkilöitä työllistyy yleensä myös välillisesti tarvittavien tukipalveluiden myötä.

Turvapaikanhakijoiden määrä on ollut viime aikoina tasaisessa laskussa, onko uusia lakkautuspäätöksiä odotettavissa alkuvuodesta?

-Arviomme mukaan keväällä meillä olisi noin 600 petiä liikaa ja näillä nyt julkistetuilla toimilla vähenee 300 paikkaa. Seuraamme ja arvioimme tilannetta koko ajan ja voi hyvinkin olla että joitain lakkautuksia vielä tulee.

Tällä hetkellä tilanne on kohtuullisen vakaa, mutta jos tilanne muuttuu, niin millaisella tahdilla saadaan uusia paikkoja luotua?

-Pystymme reagoimaan tarvittaessa nopeastikin jo olemassa olevan vastaanottoverkoston laajentamisella.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*