Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiselle Risikko lataa kaksi selkeää tavoitetta: perus- ja erikoissairaanhoito sekä sosiaalipalvelut tulee yhdistää tehokkaaksi kokonaisuudeksi. Ja toinen: vaikka erityisvastuualueilla tulee koordinaatiovastuuta sosiaali- ja terveyspalvelujen suunnittelusta ja työnjaosta, kuntien äänen on kuuluttava.

Risikko myöntää, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta on esitetty tähän mennessä jo niin monta mielipidettä, näkemystä, väitettä ja vastaväitettä, että kokonaisuutta on enää vaikea hahmottaa.

Hän kertaa, mitä hallitusohjelmassa tavoitellaan, ja mitä itse ajaa:

Hallitusohjelman mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämis- ja rahoitusvastuu säilyy kunnilla.

Pääasiallisesti vahvat peruskunnat tuottavat sosiaali- ja terveyspalvelut. Jos vahvoja peruskuntia ei synny riittävästi, sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaamaan muodostetaan isot sote-alueet.

Työryhmä tekee uudistuksesta ehdotuksensa tämän vuoden loppuun mennessä. Sitä ennen kuullaan kuntien mielipiteitä. 

Kuntien tulee tietää ratkaisujen seuraukset

Ministeri Risikko odottaa, että kustakin työryhmän esittelemästä vaihtoehdosta tehdään myös analyysi sen kartoittamiseksi, mitä mistäkin ratkaisusta seuraa.

Kuntien pitää tietää ratkaisujen seuraukset päätöksiä tehdessään.

– Lopputulos ei voi olla, että työryhmä puristaa kokoon yhden esityksen, ja siihen liittyy 15 eriävää mielipidettä, Risikko sanoo.

Vaikka politiikkaan kuuluvat erilaiset näkemykset, Risikon mukaan nyt ei enää ole mahdollista, että aluekierroksella mukana olevasta ministeristä riippuen käydään poliittista taistelua eri mallien välillä.

– Suuret linjat on jo keväällä päätetty.

Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan Kuntalehden numerossa 11/2012.


p, ,
{margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;font-size:12.0pt;font-family:’Times New Roman’;}

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*