Sote-palveluiden tuottajina toimivat jatkossakin kunnat, yritykset ja järjestöt, mutta tuottajapuolelle tarvitaan uusia innovaatioita, totesi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko puhuessaan lauantaina Peräseinäjoen 30-vuotisjuhlamarkkinoilla.

– Entäpä jos terveyskeskus olisi koko henkilöstön ja potilaiden yhdessä omistama ja osuuskuntana toimiva? Houkuttelisiko se henkilöstöä terveyskeskuksiin ja sitouttaisiko se potilaita omaan hoitoonsa, pohti Risikko.

Risikon mukaan vuoden 2011 terveydenhuoltolaki ja ensi vuonna voimaan astuvat koko maan laajuinen valinnanvapaus ja Euroopan laajuinen vapaa liikkuvuus terveydenhuollon perässä merkitsevät väistämättä, että meneillään olevan sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksen osana on myös rahoitusta muokattava.

– Tulevaisuudessa raha kulkee potilaan mukana siihen hoitolaitokseen ja kuntaan minkä hän valitsee. Vain siten valinnanvapaus oikeasti toteutuu, arvioi Risikko.

– Kansalaisten valinnanvapauden laajeneminen sosiaali- ja terveyspalveluissa niin kotimaassa kuin Euroopassa edellyttää muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteisiin, rahoitukseen, käytäntöihin sekä palveluiden tuottamistapoihin, Risikko sanoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*