Syrjäytymisen ehkäisyssä avainasemassa on pitkäjänteisyys. Siksi Iceheartsin toiminnanjohtajalla Ville Turkalla on selkeä viesti kuntapäättäjille.
 
– Tehkää sadan vuoden strategia ennemmin kuin kvartaalin. Pitkiä päätöksiä, olipa keino syrjäytymisen ehkäisyyn mikä tahansa.
 
Ville Turkan yhdessä isänsä Ilkka Turkan kehittämä keino on tarjota syrjäytymisvaarassa olevalle pojalle miehen malli urheilun kautta. Toiminta on pitkäjänteistä: Iceheartsin kasvattajat sitoutuvat kulkemaan pojan rinnalla esikoulusta täysi-ikäisyyteen. He ovat tukena koulumaailmassa ja harrastustoiminnassa.
 
Pitkä sitoutuminen on perusasia. Mukana olevilla pojilla ei välttämättä ole ollut lainkaan miehen mallia elämässään, perhetausta voi olla rikkinäinen ja luottamus aikuisiin voi olla nollassa. Luottamuksen rakentaminen vie usein vuosia.
 
Icehearts on osoittautunut toimivaksi malliksi. Viime vuosina toiminta on laajentunut. Joukkueita on pääkaupunkiseudulla, Lahdessa ja Ulvilassa. Tänä syksynä aloittaa ryhmä Turussa, kaksi Espoossa ja uutuutena tytöille tarkoitettu ryhmä Vantaalla.
 
– Meiltä useimmiten kysytty kysymys on ollut, että milloin alkaa tyttötyö. Olen todella iloinen, että se alkaa nyt, Ville Turkka sanoo.
 
Hän ei näe koulumaailman laajaa kuvaa kovin valoisana.
 
– Ulossulkemisen kulttuuri kiihtyy, erityisoppilaiden siirtely luokista toiseen pahenee. Käytös, jota joku pitää normaalin vastaisena, yritetään poistaa. Sitä ei yritetä hoitaa vaan se halutaan poistaa, Turkka ihmettelee.
 
Vaikka päättäjät suhtautuvat yhä suopeammin Iceheartsiin, toimivan työkalun todelliseen hyödyntämiseen tarvittaisiin isoja päätöksiä.
 
– Pitäisi muuttaa kaikki mikä koskee lasten kasvua ja kasvatusta ja opetusta. Pitäisi olla yhtenäinen systeemi, jossa kaikilla on suunnilleen sama juoni, hyvä juoni, Ville Turkka sanoo.
 
Lue koko artikkeli 15.8. ilmestyvästä Kuntalehdestä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*