Korona kurittaa sairaanhoitopiirien taloutta. Tiistai-iltana luvatut lisärahat eivät riitä menoja paikkaamaan.

Hallituksen tiistai-iltana julkistama 5,5 miljardin euron lisätalousarvio jakoi rahaa reilulla kädellä eri hankkeisiin, mutta korona-taiston eturintamassa toimineet sairaanhoitopiirit joutuivat pettymään. Toki hallitus esittää sairaanhoitopiireille 200 miljoonan euron avustusta, mutta se ei riitä kompensoimaan aiheutuneita kuluja ja syntyneitä alijäämiä.

-Sairaanhoitopiirit saavat 200 miljoonaa euroa, joka ei kata edes kolmannesta sairaanhoitopiirien koronatalousongelmista. Nyt kunnatkin tarvitaan auttamaan sairaanhoitopiirejä, ihmettelee Taysin talousjohtaja Pasi Virtanen.

Tarve yli kolminkertainen

Sairaanhoitopiirien esittämä arvio koronan aiheuttamista ylimääräisistä kustannuksista sairaanhoitopiireille on ollut yli 600 miljoonaa euroa. 200 miljoonan euron avustuksesta suurimman potin kaapaissee todennäköisesti HUS, jota korona on työllistänyt eniten. Kuluja on syntynyt Tampereen suunnallakin.

-Meillä alijäämää on tälle vuodelle syntymässä 80 miljoonaa euroa. Siitä koronan vaikutusta on 50-60 miljoonaa euroa, Virtanen ynnäilee.

Luvattiin parempaa

Taysin kirstunvartija ihmettelee hallituksen lupausten ja tekojen välistä eroa. Toki aina on olemassa seuraava lisätalousarvio, jossa asioita voidaan oikaista.

-Sairaanhoitopiirit ovat toimineet koronan hoidossa valtion ohjeistuksen mukaan. Huhtikuussa valtio tiedotti vastaavansa kaikista koronan aiheuttamista kuluista sairaanhoitopiireille. Tämä raha ei siihen riitä. Jos avustus jää tälle tasolle, niin kunnat joutuvat käyttämään vähiä rahojaan alijäämien paikkaamiseen, Pasi Virtanen korostaa.

Ja ihan yksinkertainen toive esitetään Pirkanmaalta pääkaupungin suuntaan.

-Yksinkertaisin tapa hoitaa asia on antaa lisää rahaa suoraan sairaanhoitopiireille. Se olisi saanut tulla jo nyt, Virtanen opastaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*