Kuntaliiton tulevaisuutta pohtinut selvitystyöryhmä esittää tulevaisuuden suunnaksi kuntien ja maakuntien yhteistä liittoa, josta kehitetään vahva edunvalvoja valtion suuntaan. Saman katon alle koottuna alan asiantuntijuus saadaan parhaaseen hyötykäyttöön.

 Maakunta- ja sote-uudistus muuttaa monta asiaa, kun suuri osa kuntien perustehtävistä siirtyy perustettavien maakuntien vastuulle. Yksi niistä on Kuntaliiton rooli alan keskeisenä edunvalvojana.

Asiaa selvittänyt työryhmä toteaa, että yksi liitto on tavoittelemisen arvoinen, mutta ei mikään helppo ratkaisu. Tämä kävi ilmi, kun selvityksen pohjaksi kartoitettiin Kuntaliiton jäsenten, kumppaneiden ja sidosryhmien näkemyksiä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Keskeinen kysymys kaikissa haastatteluissa oli, tulisiko kuntien ja maakuntien edunvalvonta järjestää yhteisessä vai kahdessa erillisessä liitossa? Selkeä näkemys useimmilla kuulluilla asiantuntijoilla ja eri tahoilla on ollut eteneminen yhden kuntien ja maakuntien muodostaman järjestön valmistelun pohjalta, kuvaa työryhmän puheenjohtaja kaupunkineuvos Markku Andersson.

Kuntaliiton marraskuussa asettamassa selvitystyöryhmässä kunta- ja maakuntakentän yhteisen edunvalvonnan tulevaisuutta pohti Anderssonin kanssa yhdessä maakuntaneuvos Olav Jern ja tutkija Siv Sandberg.

 Keskeneräisyys luo epävarmuutta

Valtakunnallisen uudistuksen keskeneräisyys näkyi haastateltujen asiantuntijoiden arvioissa. Kuntien ja maakuntien keskinäiset voimasuhteet ovat asia, joka askarruttaa mieliä.

– Sote- ja maakuntauudistuksen keskeneräisyys vaikuttaa arvioihin. Erityisesti se, jääkö maakuntien lakiluonnoksissa kaavailtu riippuvuus valtiosta pysyväksi, vai kehittyvätkö maakunnat itsehallinnollisempaan suuntaan, vaikuttaa eri tahojen käsitykseen parhaasta etenemismallista, lisää Andersson.

Kuntien ja maakuntien yhteisen edunvalvonnan puolesta puhuvat niin sanotut järkisyyt.

-Kunnilla ja maakunnilla on yhteiset asukkaat. Yksi liitto on vahvempi neuvotteluosapuoli valtion suuntaan. Ja resursseja on rajallinen määrä käytettävissä edunvalvontaan. Ne on parempi keskittää, Siv Sandberg totesi Kunta-TV:n haastattelussa.

Valmistelu yhdessä

Selvityshenkilöt puhuvat uuden sukupolven kuntien ja maakuntien liitosta. Työryhmä painottaa selvityksessään avointa, läpinäkyvää, tarkkaa ja huolellisesti suunniteltua prosessia, kun hanketta viedään eteenpäin.

Selvitysryhmä esittää, Kuntaliitto perustaa riittävän laajapohjaisen valmisteluelimen maakuntaliittojen ja niitä vastaavien väliaikaisten toimielinten kanssa. Valmisteluelimen tehtävänä on rakentaa yhdessä kentän kanssa toimintamalli, jossa luodaan Suomen kunnat ja maakunnat KM ry:lle visio, toimintaperiaatteet ja palvelurakenne.

Tammikuun 2018 maakuntavaalien jälkeen Kuntaliiton tulisi selvitystyöryhmän esityksen mukaan perustaa kuntien ja maakuntien poliitikoista koostuva muutoksen johtoryhmä, joka veisi yhteistyömallin valmistelun maaliin.

Linkki selvitykseen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*