Kuntapäättäjien ja johtavien virkamiesten sidonnaisuudet selviävät kuntien ylläpitämistä julkisista sidonnaisuusrekistereistä. Kaikissa kunnissa rekisterit eivät vielä valmiita ole.

Uuden kuntalain mukaan kunnat ja kuntayhtymät ovat olleet kesäkuun alusta 2017 lähtien velvollisia pitämään keskeisten kuntapäättäjien ja virkamiesten sidonnaisuuksista erillistä sidonnaisuusrekisteriä. Kuntalehden suorittamien pistokokeiden perusteella kunnat ovat rakennelleet rekistereitä perin erilaiseen tahtiin.

Osalla kunnista on kaikki keskeiset vaikuttajat sidonnaisuuksineen jo kirjoissa ja kansissa. Osassa taas tiedot ovat tykkänään julkaisematta. Tehtyjen sidonnaisuusilmoituksien sisällössä on myös eroavaisuuksia. Sallan kunnan hallinto- ja kehittämisjohtaja Pekka Huhtala olisikin kaivannut Kuntaliiton taholta ohjeistusta homman hoitamiseen.

-Minä olisin odottanut Kuntaliitolta tarkempia soveltamisohjeita sidonnaisuuksien ilmoittamiseen. Sidonnaisuusrekisteriohjelman ylläpitäjältä saimme alustavat ohjeet, joita itse sitten tulkitsimme ja tarkastuslautakunta vielä viime viikolla tarkensi ohjeistusta. Samalla lautakunta antoi muutamalle päättäjälle kehotuksen ilmoittaa puuttuvat sidonnaisuudet, Huhtala kertoo.

Lisää läpinäkyvyyttä päätöksentekoon

Salla on yksi niistä kunnista, joissa sidonnaisuudet ovat vielä osin hämärän peitossa. Kunnassa tiedot tulevat julkiseksi, kunhan tarkastuslautakunta saa ilmoitukset syynättyä lokakuun kokouksessa ja ilmoittaa ne tiedoksi valtuustolle.

Kuntalaki vaatii kunnan luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita ilmoittamaan omat sidonnaisuutensa kahden kuukauden kuluessa siitä, kun hänet on valittu tehtävään. Tarkastuslautakunta valvoo velvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset valtuustolle tiedoksi.

-Sidonnaisuusrekisterin avulla voidaan estää tilanteita, joissa luottamus viranhaltijan tai luottamushenkilön toimintaan voisi vaarantua ja siten myös yleisellä tasolla vahvistaa poliittisen järjestelmän luotettavuutta kunnissa. Jääviydet eivät ole luettavissa rekisteristä. Henkilöiden tulee itse pääsääntöisesti huolehtia niistä, toteaa Porin kaupungin tarkastuspäällikkö Hannu Liukonen.

Mitä on merkittävä varallisuus?

Noin 80 suomalaista kuntaa ja kuntayhtymää on ottanut käyttöönsä Suomen Sidonnaisuusratkaisut Oy:n sidonnaisuusrekisteri-ohjelman. Vaikka yritys tarjoaakin pelkän ohjelman kunnille työkaluksi, niin tiedossa on, mikä asia aiheuttaa eniten päänvaivaa sidonnaisuuksia ilmoitettaessa.
-Kunnista tulleen viestin mukaan kohta merkittävästä varallisuudesta on se asia, josta tulee paljon kysymyksiä kuntiin, toimitusjohtaja Jussi Määttä tietää. 

Esimerkkejä päättäjien sidonnaisuuksista:

Helsinki

Pori

Riihimäki

Helsingin kaupungin Usein kysytyt kysymykset sidonnaisuusilmoituksista

Kuntaliiton ohjeistus sidonnaisuusrekisteristä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä