Molemmat kunnanjohtajat kertovat luottaneensa kaavaprosessissa työskennelleiden ammattitaitoon, minkä vuoksi valitusten hylkäämistä osattiin odottaa.

Fennovoima ilmoittaa muutaman viikon kuluttua, valitseeko se voimalan sijainniksi Simon vai Pyhäjoen. Simon kylänraitilla oltiin kuitenkin keskiviikkona jo varmoja.

–Simo se on tietenkin, sanoo simolainen Eikka Martimo, kun häneltä kysytään, tuleekohan ydinvoimala Simoon vai Pyhäjoelle.

Hän on asiasta niin varma, että on ostanut remontoitavakseen omakotitalon, jonka aikoo myydä sitten, kun kylässä on vipinää.

Lounais-Lapissa sijaitsevan Simon keskustasta löytyy haastateltavaksi ainoastaan ydinvoimalan kannattajia. He neuvovat, että vastustajia kannattaa etsiä viidentoista kilometrin päästä Karsikkoniemestä – siis sieltä, missä juuri lainvoimaiseksi tulleessa maakuntakaavassa on paikka ydinvoimalalle.

MainosAntero Hyvärisellä on kesäpaikka noin kilometrin päässä suunnitellusta voimala-alueesta. Hän oli mukana valittamassa maakuntakaavasta muun muassa siksi, että ydinvoimalan tulo tuhoaa kalastuksen Simon edustalla.

–Ratkaisu oli pettymys. Valitustie ei tule jäämään tähän, hän sanoo.

Fennovoimalla on edessä vielä monta mutkaa ennen kuin ydinvoimala on toiminnassa. Yhtiön on haettava voimalalle muun muassa rakentamis- ja käyttöluvat. Niistä päättää aikanaan hallitus.

Voimalan vastustajat voivat vielä ainakin jarruttaa hanketta.  Kotimaisten valitusteiden jälkeen kanteluja voidaan tehdä EU: hun.

(KL / STT / Mia Peltola)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*