Juha Sipilä. (Arkistokuva: VNK/ Sakari Piippo)

Hitaimmat maakunnat saavat painavista syistä lisäaikaa vuoden 2020 sote-keskusten käynnistämisessä, täsmensi pääministeri Juha Sipilä, kesk., valinnanvapauden vaiheistamisen aikatauluja tänään blogissaan.

Sipilä ja sisäministeri Paula Risikko, kok., kertoivat, että nopeille maakunnille on luvassa taloudellinen kannuste.

Valinnanvapauslainsäädäntö tulee voimaan 1.1.2019, mutta valmiina oleva maakunnat voivat käynnistää valinnanvapauden jo puoli vuotta sitä ennen.

Sipilä toistaa blogissaan hallituksen tiistaisen vakuutuksen, että niin sanottu kermankuorinta, eli tuottajille taloudellisesti kannattavampien potilaiden valikointi, kielletään lailla.

”Tuottajien korvaukset ja varsinkin sanktiot tai bonukset estävät kermankuorintaa. Lisäksi asiakkaiden valinta tullaan kieltämään laissa”, Sipilä kirjoittaa.

”Rahoituksen kriteerejä muutetaan ihmisten hyvinvointi- ja terveysriskiin perustuvaan malliin pohjautuvaksi. Mallissa on myös tehokkaat kannustimet. Myös yhteiskuntavastuuta ja verotustietojen avoimuutta koskevaa säädöstä korostetaan. Tiedämme, mihin yhtiöt maksavat veronsa ja kuinka paljon ne tuloksestaan veroa maksavat.”

Hallitus sai keskiviikkona eduskunnan luottamuksen äänin 104-63 opposition sote-uudistuksesta tekemän välikysymyksen äänestyksessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä