Teppo Sirniö toimi vuosikymmenen alkupuolella jonkin aikaa Multian ja Petäjäveden yhteisenä kunnanjohtajana. Vastaavaa yhteistyötä ollaan nyt virittelemässä Itä-Lapissa, jossa Pelkosenniemi ja Savukoski harkitsevat yhteisen kunnanjohtajan pestaamista.

-Kahden kunnan johtaminen oli erittäin myönteinen kokemus. Se vaatii kuitenkin sen, että kunnilla ja niiden päättäjillä on yhteinen näkemys siitä, kuinka asioita hoidetaan, jänismetsältä tavoitettu Sirniö opastaa pohjoisen päättäjiä.

Hyvät käytännöt siirtyvät

Petäjäveden kunnanjohtajana toiminut Teppo Sirniö otti vuonna 2011 myös Multian johdettavakseen, kun naapurikunnan kunnanjohtajavalinnasta valitettiin. Kokenut kuntajohtaja muistelee yhteistyökuvion olleen voittopuolisesti plus-merkkinen.

-Kunnat elävät saman vuosirytmin mukaan ja silloin pystyi hyödyntämään paljon toisessa kunnassa eteen tulleita hyviä käytäntöjä myös toisessa kunnassa. Samoin pystyi peilaaman entistä paremmin sitä, miten eri asiat naapurissa hoidetaan.

-Kun kunnat olivat samasta maakunnasta ja naapurikuntia, niin synergiaetuja esimerkiksi asioinnissa valtiovallan, Kuntaliiton, maakunnan ja ministeriöiden suuntaan oli paljon. Toki oli aina myös spesifejä asioita, jotka piti neuvotella kunnan puolesta erikseen, mutta oli myös asioita, joissa edut olivat yhtenäisiä.

Pelisäännöt selviksi

Pelisääntöjen merkitys ja avoin toimintatapa ovat kuitenkin kullanarvoisia, kun kahden kunnantalon avaimia taskussa pidetään.

-Se on kuitenkin tärkeää, että sovitaan kuntapäättäjien ja johtoryhmän kanssa, miten asioita delegoidaan. Kun on kaksi kuntaa johdettavana, niin jostain on pakko karsia jotain. Siihen on oltava yhteinen näkemys ja selvät pelisäännöt eri osapuolilla, Sirniö korostaa.

Tärkeää on myös muistaa, että yksi ihminen pystyy tekemään vain yhden ihmisen työt. Ja kunnanjohtajakin on vain ihminen.

-Kahden kunnan johtajana on aina olemassa se vaara, että tulee tehtyä töitä enemmän kuin lääkäri määrää. Ja niin se kävi minullakin, vuonna 2017 Petäjäveden kunnanjohtajan virasta eläkkeelle jäänyt Teppo Sirniö tunnustaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*