Sitran johtavan asiantuntijan Tuomo Melinin mukaan Sitra on valmis rahoittamaan ja tukemaan henkilökohtaisen budjetin kokeiluja kunnissa, jos kokeilulainsäädäntöä ryhdytään valmistelemaan.

Sitra ehdotti huhtikuussa 2012 kokeilulainsäädäntöä henkilökohtaisesta budjetista sosiaali- ja terveyspalveluihin. Henkilökohtainen budjetti helpottaisi erityisesti omaishoidettavien ja hoitajien arkea tarjoamalla päätösvaltaa, itsemääräämisoikeutta ja valinnanvapautta palvelujen hankkimiseen.

Henkilökohtainen budjetti soveltuisi myös muiden asiakasryhmien ja palvelujen hankkimiseen, esimerkiksi kuntoutuspalveluihin, silmänpainetaudin seurantapalveluihin, mammografiapalveluihin ja vammaispalveluihin. 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Henkilökohtaisen budjetin soveltuvuutta omaishoidossa selvitettiin Sitran rahoittamassa projektissa Tampereella.

– Henkilökohtainen budjetti edustaa juuri sellaista uutta toimintatapaa, joka vahvistaa kansalaisten asemaa palveluidensa kehittäjänä ja oman elämän parhaana asiantuntijana. Kansalaisia tulisi kannustaa päättämään omista asioista. Jos kansalainen elää elämänsä niin, ettei hän ole voinut päättää asioista, hän on oppinut olemaan päättämättä asioista, toteaa Melin.

Kunnan järjestämisvelvollisuus ei poistuisi

Henkilökohtaisella budjetilla tarkoitetaan mallia, jossa asiakas valitsee palveluntuottajat ja käyttämänsä palvelut. Henkilökohtaisen budjetin myöntäminen perustuu julkisen sosiaali- ja terveystoimen tekemään asiakkaan tarpeen arviointiin ja sen pohjalta tehtävään hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Asiakkaan avuntarve on muutettava budjetiksi eli rahaksi, joka myönnetään henkilön käytettäväksi hoidon, hoivan tai apuvälineiden hankintaan.

Tavoitteena on, että asiakkaat voisivat hankkia palvelut sieltä, mistä he itse haluavat, ja silloin, kun heidän omaan aikatauluunsa parhaiten sopii. Palveluita voisi hankkia kunnalta, järjestöiltä, yrityksiltä ja naapureilta.

Henkilökohtainen budjetti ei poistaisi kunnan järjestämisvelvollisuutta. Toimintamallissa kunta päättäisi henkilökohtaisen budjetin käyttöönotosta, soveltamisesta eri asiakasryhmille sekä rahallisesta arvosta ja laskentamallista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*