Tiukkaa tekee, mutta niukkuuden kanssakin voi elää. Ainakin Pohjois-Karjalassa tähän vankasti uskotaan. Alueen kunnat määrittivät Siun sote -kuntayhtymälle tiukan talousraamin ensi vuodeksi. Kuntien maksuosuuksiin perustuva talousraami ensi vuodelle on 607 miljoonaa euroa, jossa kasvua kuluvan vuoden budjettiin on 2,2 prosenttia (13 me) ja toteumaennusteeseen 0,2 prosenttia.

-Raami on tiukka, ja sen toteuttaminen vaatii meiltä rakenteellisia muutoksia ja jo aloitettujen toimenpiteiden loppuun saattamista. Pohjois-Karjalassa sote-palvelut tuotetaan jo tällä hetkellä erittäin kustannustehokkaasti, mutta koska kuntien kantokyky ei riitä, on meidän parannettava juoksuamme entisestään, toteaa Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Siun sote aloitti toimintansa vuonna 2017 ja sen jälkeen maakunnan sote-kustannusten kasvu on vuositalolla ollut noin prosentin luokkaan. Kustannusten kasvu on ollut suurin piirtein sitä luokkaa, mutta perustajakunnat alun perin tavoittelivat.

Talousraami vuodelle 2020 vahvistettiin kuntien keskinäisissä omistajaohjausneuvotteluissa. Kuntien maksuosuudet kattavat valtaosan kuntayhtymän noin 700 miljoonan euron budjetista. Tämän vuoden osalta kuntayhtymä talousennuste näyttää 11,7 miljoonan euron alijäämää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä