Sdp, Rkp, vasemmistoliitto, vihreät ja kristillisdemokraatit eivät hyväksy kuntien pakkoliitoksia, kertoo Suomen Kuvalehti.
Antti Pulkkinen
28.9.2011 klo 10:00
Jos "pakkokortti" poistetaan kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) käytöstä, se vie keskeisen ohjauskeinon valtiovarainministeriön kuntaosastolta. Samalla se vie uskottavuutta tähänastisilta kovilta puheilta kuntien suuntaan, Suomen Kuvalehti kirjoittaa.
Hallituksen rivit alkoivat rakoilla viime perjantaina (23.9.), kun Sdp:n puoluesihteeri Mikael Jungner kertoi Savon Sanomille, ettei puolue hyväksy kuntien pakkoliitoksia. Tähän asti kaikkien kuuden hallituspuolueen on sanottu olevan pakkoliitoksista yksituumaisia.
Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)
Nyt demareiden Jungnerin lisäksi valtiosihteeri Marcus Rantala (r), kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas), ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) ja sisäministeri Päivi Räsänen (kd) ottavat etäisyyttä kokoomuksen pakkopuheisiin. Kaikki viisi hallituskumppania sanovat Suomen Kuvalehdelle, että kuntaliitoksien tulee tapahtua vapaaehtoisesti.
Demareiden puoluesihteeri Jungnerin mukaan pakkoliitoksista ei ole sovittu hallituspuolueiden neuvottelupöydissä.
– Vielä ei ole päätetty yhtään mitään keinoista, joilla kuntaliitoksia saadaan aikaan. Ohjauskeinot tuodaan keskusteluun vasta vuoden lopulla, Jungner selvittää Suomen Kuvalehdelle.
Sdp:n kanta on kuitenkin jo selvä: pakkoliitokset eivät käy. Jungnerin mielestä pakottaminen ei sovi tämän ajan kansalaisyhteiskuntaan. Kuntaliitosten pitää tapahtua vapaaehtoisesti, ja hallituksen tulee tukea liitoksien syntymistä, Jungner linjaa.
Hänen mielestään pakosta puhuminen vain lamaannuttaa kuntakentän ja vaikeuttaa kuntien yhteistyötä.
Myös valtiosihteeri Marcus Rantala (rkp) sanoo pakkoliitoksille ”ei”.
– Pitää löytää muita mekanismeja ohjata kuntauudistusta haluttuun suuntaan, Rantala sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa.
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki muistuttaa, että vaalien alla nykyiset päähallituspuolueet linjasivat, että pakkoliitokset eivät tule kysymykseen. Kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen mukaan kuntauudistuksessa täytyy kunnioittaa kunnallista autonomiaa.
– Sehän pohjautuu perustuslakiin, hän muistuttaa.
Pakkoliitoksiin suhtautuu kielteisesti myös vihreiden Ville Niinistö. Hänen mielestään on kuitenkin löydettävä ohjauskeinoja, joilla pyritään ratkaisemaan kaupunkiseutujen maankäytön ja yhdyskuntarakenteen ongelmat.
Niinistön mukaan sellaista vaihtoehtoa ei enää ole, että kunnat saisivat jatkaa nykyisillä rakenteilla.