Yhteisyrityksen on määrä ottaa vastuulleen muun muassa Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnot Kemissä. (Kuva: Ville Miettinen)

Kemin kaupunginhallitus päätti maanantaina kolmannella yrityksellä maanantaina kaupungin mukaanlähdön Meri-Lapin kuntien ja Mehiläisen sote-yhteisyritykseen.

Viimeksi joulukuun alussa päätös jäi pöydälle, kun asiakokonaisuuteen liittyvää palvelusopimusta ei ollut käytössä.

– Tilanne selkeytyi hetkellisesti, kuvailee kaupunginjohtaja Tero Nissinen tilannetta eilisen päätöksen jälkeen.

Yhteisyritys on herättänyt tunteita Kemissä, ja vetämässä on muun muassa kunnallisvalitus jossa vaaditaan päätöksen täytäntöönpanokieltoa.

Oma polkunsa Kemin perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen epäluottamuslause kunnanhallitukselle.

– Tässä vaiheessa ei voi eikä pidä käsitellä. Se siirtyi valtuuston 29.1. käsiteltäväksi, Nissinen kertoo.

Tuolloin valtuusto päättää, muodostetaanko tilapäinen valiokunta kaupunginhallituksen aseman selvittämiseksi, vai ei.

Nissisen mukaan päätöksenteko kaupungin hallinnossa on kuitenkin ”olosuhteisiin nähden aika maltillista”.

– Väkisin tällaisten asioiden äärellä tunnelma kiristyy, mutta toivotaan että suuntaan tai toiseen alkavat asiat tammikuun puolella laueta, kun nähdään, mitkä valtion liikkeet ovat.

Simo mukaan suppealla mallilla

Simon kunnanvaltuusto päätti maanantaina, että kunta lähtee yhteisyritykseen mukaan aiemmin suunniteltua suppeammassa muodossa.

– Päätimme että lähdemme yhteisyritykseen erikoissairaanhoidon ja kuntoutuksen osalta.

– Meillä on terveydenhuolto ollut yhteistyössä ollut Oulunkaaren kanssa terveydenhuollon tuottamisesta vuodesta 2011 lähtien. Se on toiminut erittäin hyvin. Katsoimme että tulisi aikamoisia vaikeuksia lähteä sitä purkamaan, sanoo Simon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Martti Ruotsalainen, kesk.

Käytännössä Simon malli on sama malli kuin Keminmaalla.

Ruotsalaisen mukaan asia on neuvoteltu osapuolien kanssa niin, että ratkaisu sopii kaikille.

Lapin kuntien johto kuultavana

Meri-Lapin tilanne sai sosiaali- ja terveysministeriö asettamaan marraskuussa selvityshenkilöt KT Maija Raskin ja kaupunkineuvos Hannes Mannisen arvioimaan, miten Lapin sote-palvelut järjestetään parhaalla mahdollisella tavalla maakunta- ja sote-uudistuksessa.

”Selvityshenkilöiden on valmisteltava konkreettinen ehdotus siitä, miten erikoissairaanhoidon työnjako toteutetaan Lapin sairaaloissa. Selvityksessä on tarkasteltava alueellisen yhteistyön edellytyksiä sekä työnjakoa erityisvastuualueella ja tulevalla yhteistyöalueella. Lisäksi ehdotuksessa on huomioitava, miten sosiaali- ja terveydenhuollon valmiudesta ja varautumisesta huolehditaan” STM määritteli selvittäjien tehtävän.

Lapin kaikkien kuntien kunnanjohtajat ja valtuustojen puheenjohtajat ovat paraikaa (tiistai-iltapäivänä) Mannisen ja Raskin kanssa neuvottelemassa tilanteesta. Selvityshenkilöt haluavat kuulla kuntien näkemyksen asiaan.

Varsinaista edistystä selvityksessä ei ainakaan ennen tiistaita ole tapahtunut, ilmaisi Manninen aamupäivällä Kuntalehdelle.

– Tilanne on täysin epäselvä ja vaikea, Manninen sanoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä