Toimintamallien uudistus voi tuoda kaivattuja sote-säästöjä. Pelkillä hallinnollisilla ratkaisuilla niitä ei synny.

Entistä leveämmät hartiat eivät takaa sote-uudistuksessa haettujen säästöjen syntymistä. Valtiovarainministeriön muutosjohtaja Kari Hakari ja johtaja Pasi Pohjola STM:stä ovat pohdiskelleet asiaa yhteisessä blogi-kirjoituksessaan.

-Hallinnon uudelleenjärjestely luo kuitenkin ainoastaan edellytykset vahvalle järjestäjälle ja sen mahdollisuudelle uudistaa toimintaa. Tuottavuuden parantaminen edellyttää toiminnallista uudistamista esimerkiksi henkilökunnan työnjaossa ja palvelutuotannon tavoissa. Kustannushyödyt toteutuvat vain silloin, kun toimintaa uudistetaan yhdessä rakenteiden kanssa, asiantuntijat arvioivat.

Kotitorille kehuja

Käytännön esimerkkinä onnistuneesta toimintamallien muutoksesta Hakari ja Pohjola nostavat esiin Tampereen Kotitori-toiminnan. Siinä ikäihmisten itsenäistä kotona selviytymistä tukevat palvelut on koottu saman katon alle. Hoidon- ja palvelutarpeen arviointi, ratkaisuvaihtoehdot, suunnitelma sekä valvonta tehdään yhdessä paikassa Tampereen kaupungin virkamiesten ja yksityisen Kotitori-toimijan yhteistyönä.

-KPMG:n tekemien laskelmien mukaan Tampereen kaupunki säästää vuosittain 5,7 miljoonaa euroa Kotitori-mallin avulla. Vuosittaisesta säästöstä 2,4 miljoonaa euroa tulee noin 300 ikäihmisen säännöllisen kotihoidon palveluiden tuottamisesta kapitaatio-mallilla, johon on yhdistetty onnistuneesti bonus- ja sanktiomallit. Koko Suomessa yhteiskunnallinen säästö olisi laskennallisesti 300 miljoonaa euroa vuodessa, blogissa todetaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*