Sosiaali- ja terveyden huollon palvelurakennetyöryhmän loppuraportti julkistettiin perjantaina.

Uuden sote-palvelurakenteen tavoitteena on kaksitasoinen malli, joka koostuu laajasta sosiaali- ja terveydenhuollon perustasosta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteinen erityisvastuutaso.

Perustason palvelujen järjestäminen vaatii työryhmän mukaan 50 000-100 000 asukkaan väestöpohjan.

– Työryhmän näkemyksen mukaan tämä väsestöpohja mahdollistaa muista kantokykytekijöistä riippuen ympärivuotisen perustason päivsystyksen johon kuuluisi sairaanhoidon päivystyksen lisäksi sosiaalipäivystys lastensuojelun ja päihdehuollon päivystyksineen, raportissa sanotaan.

– Edellä mainitulla väestöpohjalla olisi mahdollista vastata perustason palvelujen tueksi tarvittavsta, tavanomaisesta ja usein tarvittavasta erikoissairaanhoidosta (mm. geriatria, sisätaudit, osa elektiivistä kirurgiaa), raportti jatkuu.

Työryhmän mukaan 20 000 asukkaan väestöpohja voi olla riittävä kunnan muihin tehtäviin, mutta ei mahdollista riittäviä sote-palveluja.

Viisi erva-aluetta

Uudessa palvelurakenteessa erityistason palveuista vastaa viisi sote-huollon erityisvastuualuetta (erva).

Niillä ei olisi pääsääntöisesti omaa palvelutuotantoa, vaan keskitettävät, erityisen vaativat palvelut ostettaisiin tai niiden tuottamisesta erva-alueittain sovittaisiin tarvittaessa.

Metropolialue käsiteltäisiin omana kokonaisuutenaan erityispalveluiden osalta.

– Metropolialueen väestöpohjan ja Hyks-sairaaloiden välillä toteutetun työnjaon vuoksi nykyistä kokonaisuutta ei ole tarkoituksenmukaista pilkkoa.

Hyödyt arvioitava huolella

Raportin mukaan palvelurakenneuudistus tulee vaatimaan mittavia voimavaroja niin kentän toimijoilta kuin keskushallinnolta.

– Muutosprosessin vaatimat voimavarat ja hallinnolliset kustannukset tulevat olemaan niin mittavia, että uudistuksella tavoiteltavien hyötyjen vaikutukset tulee jatkotyössä arvioida huolellisesti, raportissa sanotaan.

Työryhmän näkemyksen mukaan kunnat tulee tarvittaessa voida velvoittaa kuulumaan tiettyyn sote-alueeseen. 

Palvelutyöryhmän loppuraportti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*