SOSTEn mukaan hyvinvointialuestrategiassa on linjattava, miten hyvinvointialue rahoittaa järjestöjen toimintaa sekä tarjoaa järjestöille ja vapaaehtoisille mahdollisuuksia käyttää hyvinvointialueen tiloja niiden toimintaan. -Näin vältetään se pahin skenaario, jossa sote-järjestöjen toiminta vaarantuu ja apua ja tukea tarvitsevat ihmiset joutuvat väliinputoajiksi, Ulla Kiuru SOSTEsta sanoo. Kuva: Ville Miettinen

Aluevaalit ovat hyvinvointivaalit, muistuttaa sosiaali- ja terveysalojen järjestöjen kattojärjestö SOSTE.

SOSTEn mukaan hyvinvointialueita ja sosiaali- ja terveysjärjestöjä yhdistää yhteinen tavoite, ihmisten hyvinvointi. Sosiaali- ja terveysalan tuhansissa järjestöissä tehdään korvaamatonta työtä suomalaisten terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

SOSTE haluaa vaalitavoitteillaan muistuttaa, että järjestöjen toiminta on ensiarvoisen tärkeää julkisten palveluiden rinnalla ja keskeinen osa sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamista, SOSTEn yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiuru sanoo tiedotteessa.

– Ilman järjestöjä moni ihminen jäisi vaille tarvitsemaansa apua. Järjestöjen osaamista, asiantuntemusta ja tukea ei ole viisasta jättää hyödyntämättä hyvinvointialueilla. Me järjestöt olemme valmiita yhteistyöhön.

SOSTEn mukaan järjestöjen toiminta tulisi tehdä näkyväksi ja tunnustaa alueen hyvinvointistrategiassa. Hyvinvointialuestrategiassa on linjattava, miten järjestöjen tarjoama tuki, neuvonta ja ohjaus sekä ehkäisevä toiminta nivotaan osaksi alueen toimintaa ja palvelukokonaisuuksia, kuten esimerkiksi osaksi sote-keskusten tarjoamia palveluja, SOSTE linjaa.

SOSTEn mukaan strateginen kirjaus järjestöjen ja alueen kumppanuudesta on tärkeä, jotta yhteistyö ei jää sattumanvaraiseksi. Lisäksi kattojärjestö vaatii, että hyvinvointialueille on nimetään järjestökoordinaattori, joka vastaa järjestöjen kanssa tehtävästä yhteistyöstä ja jonka kautta varmistetaan, että tieto kulkee hyvinvointialueiden ja järjestöjen välillä ja että yhteistyö palvelee palveluiden kehittämistä.

Vaalitavoitteissa muistutetaan myös sosiaali- ja terveysjärjestöjen merkittävästä roolista sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajina. Pelkona on, että laajat hankintakokonaisuudet tiputtavat pienet toimijat ulos kilpailutuksista.

-Hyvinvointialueilla onkin varmistettava se, että myös pienillä ja keskisuurilla tuottajilla on mahdollisuuksia tarjota palveluitaan. Tämä edellyttää, että alueilla esimerkiksi linjataan hankintojen osittamisesta ja käytetään palveluseteleitä ja henkilökohtaisia budjetteja palvelutuotannon monipuolistamiseksi, Ulla Kiuru sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*