Opaskylttejä Malmin sairaalan pihalla
Kuva: Ville Miettinen

Erikoissairaanhoidon kysyntä kasvoi tammi-huhtikuussa 2021 selvästi edellisvuodesta. Sairaanhoitopiirit saivat lähetteitä peräti 11,7 prosenttia enemmän verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Sairaanhoidon päivystyskäyntejä kertyi 1,3 prosenttia enemmän. 

Kuntaliiton katsauksen mukaan kehityksen taustalla on korona-aikana syntyneen hoitovelan purku. Koronapandemiaan varautuminen muutti sairaanhoitopiirien varsinaista palvelutoimintaa huomattavasti vuonna 2020 ja aiheutti muun muassa kiireettömien leikkausten lykkäämisiä.

Tämän vuoden ensimmäisellä kolmanneksella leikkaustoimenpiteitä tehtiin sairaaloissa kaiken kaikkiaan 18,6 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Korona-aikana kertynyttä hoitovelkaa on purettu ja alkuvuodesta erikoissairaanhoidon palvelutuotannon määrä on kasvanut edellisen vuoden tammi-huhtikuuhun verrattuna.

MainosHoitojonojen purkaminen on kasvattanut palvelutuotantoa, joka lähestyy normaalituotantoa. Tämä näkyy selvästi myös korkeimpina kustannuksina ajanjaksolla.  

Sairaanhoitopiirien toimintakulut kasvoivat alkuvuonna 2021 yhteensä 7,2 prosenttia edellisvuodesta ja toimintatuotot kaikkiaan 14,2 prosenttia, Kuntaliiton katsauksesta ilmenee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*