Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausuttavaksi hallituksen esityksen luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön muutoksiksi lasten ja nuorten terapiatakuun toteuttamiseksi. 

Lasten ja nuorten terapiatakuun piiriin kuuluvaa hoitoa ja tukea tarjottaisiin sekä sosiaali- että terveydenhuollossa ja se koskisi lapsia ja alle 23-vuotiaita nuoria. Takuun piiriin kuuluisi perusterveydenhuollon lyhytpsykoterapioita ja varsinaista psykoterapiaa lyhempiä psykososiaalisia menetelmiä, jotka on tarkoitettu lievempien oireiden hoitoon ja häiriöitä ehkäisevään tukeen. 

Takuun piiriin kuuluva hoito tai tuki olisi aloitettava kuukauden kuluessa siitä, kun tarve on todettu. Lapsi, nuori tai perhe voisi hakeutua hoidon tai tuen piiriin esimerkiksi opiskeluhuoltopalveluiden, oman terveysaseman tai lapsiperheiden sosiaalipalveluiden kautta. Apu olisi maksutonta. 

Terapiatakuulla vahvistettaisiin lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöiden ehkäisyn ja hoidon saatavuutta perusterveydenhuollossa ja mielenterveyden tuen saatavuutta sosiaalihuollon perustason palveluissa. Terapiatakuun toimeenpanoon osoitettaisiin lisärahoitusta 35 miljoonaa euroa vuodessa. Lait tulisivat voimaan 1.5.2025. 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Lausuntoaika päättyy 9.6.2024.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*