Etelä-Savon hyvinvointialueen Eloisan terveyspalvelujen johtaja Kimmo Kuosmanen sanoo, että edessä on vaikeita toimenpiteitä, joilla alueen taloutta sopeutetaan valtiovarainministeriön rahoituksen mukaisesti. Kuva: Eloisa

Etelä-Savon aluevaltuusto palautti erikoissairaanhoidon säästöesitykset valmisteluun.

Liike Nytin edustaja Panu Peitsaro sekä keskustan edustaja Arto Sepponen tekivät toisistaan poikkeavat palautusesitykset erikoissairaanhoidon taloussopeutusten suhteen. Voiton vei Sepposen esitys äänin 55–13. Sepposen esitys kaatoi myös aluehallituksen pohjaesityksen numeroin 19–39.

Ennen äänestyksiä Peitsaro kuvaili Sepposen esitystä ”kohtuulliseksi”. Molemmat esitykset korostivat sitä, että aluehallituksen pohjaesitystä ei voinut hyväksyä sellaisenaan.

– Tässä on kyllä todella isoja haasteita, Peitsaro pohti.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Peitsaron käsityksen mukaan hyvinvointialueen henkilöstöä ei ole otettu riittävän hyvin mukaan säästöjen valmisteluun.

– Tyrmään vähän sitä, jos sanotaan, että henkilökunnan kanssa on keskusteltu. Joo, varmaan näin on, tai niin, että on viety tiedoksi asioita, mutta ongelma on se, että henkilökunta on oikeasti saatava mukaan suunnittelemaan näitä toimintoja.

– Ja nämä ovat nyt tosi radikaaleja muutoksia, mitä Savonlinnan sairaalan osalta on tulossa näillä esityksillä.

Uhkana työntekijöiden irtisanoutumiset

Etelä-Savon hyvinvointialueen tulevaisuutta määrittelee osaltaan hallituksen esitys terveydenhuollon päivystystä ja leikkaustoimintaa koskevan lainsäädännön muuttamiseksi.

Eduskunnan hyväksyessä esityksen hyvinvointialueella voi olla jatkossa yksi yliopistollinen sairaala tai keskussairaala, jossa ylläpidetään monierikoisalaista ja ympärivuorokautista päivystystä.

Tämä tarkoittaa sitä Etelä-Savossa sijaitsevassa Savonlinnassa ei voisi ylläpitää monierikoisalaista ympärivuorokautista päivystystä tai tehdä raskasta kirurgiaa. Sama muutostilanne häämöttää Savonlinnan lisäksi Kemissä, Oulaisissa, Salossa ja Valkeakoskella sijaitsevissa sairaaloissa.

Savonlinnassa asuva Peitsaro katsoo, että tässä tilanteessa on todella tärkeää toimia yhdessä henkilöstön kanssa.

– Nyt on sellainen tilanne, että jos vaan ilmoitetaan, että tiettyjä toimintoja lopetetaan – jos laki hyväksytään – niin siitä lankeaa valtava epävarmuus. Ja on iso riski, että henkilökuntaa alkaa jo kadota Savonlinnan sairaalasta.

Toimintamallit kuntoon

Peitsaro palautti mieliin, mitä vaihtoehtoja on aiemmin ollut pohdinnassa Etelä-Savossa.

– On puhuttu päiväkirurgian, lyhytjälkihoitoisen kirurgian, siirtämisestä Mikkelistä Savonlinnaan, hän kertoi esimerkkinä.

Talousluvut voidaan viedä jo nyt esillä olleen suuruisina eteenpäin, mutta vielä tarvitaan tarkempaa konkretiaa, mitä lopulta tehdään jatkossa toisin, Peitsaro vaati.

– Mallit pitää olla valmisteltu, kun teemme päätöksiä isoista toiminnallisista muutoksista.

Käytännössä Etelä-Savon hyvinvointialueen valtuuston äänestysten tulos merkitsee, että erikoissairaanhoidon säästöt ratkeavat Eloisan talousarvion yhteydessä ja sitä ennen henkilöstön kanssa käydään ”perusteellisesti läpi toimintojen muutokset ja aikataulut”.

Etelä-Savon aluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan useimmat talouden sopeutusohjelman kohdat, mutta palautti siis erikoissairaanhoidon säästöesitykset valmisteluun.

”Ei ole mennyt ihan putkeen”

Aluevaltuutettu Tapio Honkamaa (kesk.) kannatti Sepposen esitystä.

– Tässä on todellakin töitä vielä jäljellä. On löydettävä hyvä tie tuosta ääripäiden välistä. Koen vastuuta, että löydämme hyvän ja järkevän ratkaisun, joka ottaa huomioon tulevan lainsäädännön, talouden realiteetit ja ennen muuta maakunnan asukkaiden edun.

– Nyt tästä eteenpäin sitten kahden kuukauden ajan kovaa työtä, linjasi Honkamaa Mikkelistä.

Moni aluevaltuutettu puhui siitä, että henkilöstöä ei olla kuunneltu tarpeeksi hyvin säästöjen valmistelussa. Näin pohti myös Heikki Laukkanen (kesk.) Juvalta.

– Tämä henkilöstön laaja kuuleminen ei ole mennyt ihan putkeen, ja tällä kahden kuukauden lisäajalla voidaan se hyvin hoitaa.

Laukkanen on aluehallituksen puheenjohtaja.

Palveluverkkoa on pohdittu

Etelä-Savon hyvinvointialueen Eloisan terveyspalvelujen johtaja Kimmo Kuosmanen ei yhtynyt edellä mainittuihin näkemyksiin siitä, että henkilöstön kanssa ei olisi keskusteltu riittävästi.

– Olemme käyneet paljonkin keskusteluita henkilöstön kanssa

Kimmo Kuosmanen huomautti ennen aluevaltuuston äänestyksiä maanantaina, että vaikeita päätöksiä on edessä joka tapauksessa.

– Terveyspalvelujen sopeutusesitys on iso kokonaisuus. Edessä on vaikeita toimenpiteitä, joilla hyvinvointialueiden taloutta sopeutetaan valtiovarainministeriön rahoituksen mukaisesti, mikä suoraan leikkaa asukkaiden palveluita ja vähentää henkilöstöä. Tämä on se tosiasia.

– Meillä on siellä paljon ehdollisia ja lakiesitykseen perustuvia muutoksia, mutta sitten on katsottu myös kokonaisuudessaan perusterveydenhuollon palveluverkkoa ja katsottu vuodeosastoverkkoa.

Aluehallitus on katsonut myös monia muita toimenpiteitä, ja esittänyt niitä sitten valtuustolle, huomautti Kuosmanen.

Kymmenen tunnin kokous

Aluevaltuusto kokoontui kymmenen tuntia kestäneeseen kokoukseen poikkeuksellisesti täysin etänä.

Lukuisista äänestyksistä huolimatta muutoin aluehallituksen päätökset menivät pääpiirteittäin läpi. Muutoksia talouden kannalta tuli lähinnä Eero Sistosen (kesk.) ja Veli Liikasen (vihr.) läpimenneiden esitysten myötä.

Sistosen esitys koski palveluverkosta esitettyä skenaariota. Esityksen mukaan lähipalvelut kunnissa ja pitäjillä turvataan valtuuston aiempien linjausten mukaisesti ja palveluverkkoon ei tehdä muutoksia ennen kuin liikkuvat palvelut ovat olemassa.

Liikasen voittaneen esityksen mukaisesti säästölistalta poistetaan lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden sosiaalityöntekijöiden korvaaminen sairaanhoitajilla lastenpsykiatrian vastaanotolla. Tämän taloudellinen vaikutus on noin 30 000 euroa.

Sairaalasäästöihin liittyi myös Tuukka Suomalaisen (kesk.) läpimennyt esitys. Suomalainen esitti ikääntyneiden palveluja käsiteltäessä, että Kerimäen lyhytaikaisyksikön siirto Savonlinnan sairaalan tiloihin palautetaan valmisteluun. Suomalaisen esitys voitti äänin 27–31, yhden äänestäessä tyhjää.


Huolta kokouksen turvallisuudesta

Aluevaltuuston kokous pidettiin turvallisuussyistä etänä, Eloisa tiedottaa.

Puheenjohtajiston jäsenet Mira Ilmoniemi (kok.) ja Tommi Vehmala (kesk.) kokoontuivat muutaman virkamiehen kanssa järjestämään kokousta Pieksämälle.

– Pahoittelen aluevaltuutetuille ja kansalaisille, että emme tällä kertaa voineet pitää normaalimuotoista kokousta. Opimme tästä, että jatkossa pyrimme järjestämään kokoukset joko Eloisan omissa tiloissa tai ennakolta turvallisuuden kannalta varmistetuissa paikoissa, kertoi Ilmoniemi tiedotteen mukaan.

Etelä-Savon aluevaltuuston kokous pidettiin kokonaan Teams-kokouksena henkilöturvallisuuteen liittyvistä syistä. Eloisa tiedottaa, että asiaa selviteltiin ennen päätöstä siirtää kokous myös poliisin kanssa.

Varattuun kokoustilaan ei ollut tässä nopeassa aikataulussa mahdollista järjestää riittävää järjestyksen- ja kulunvalvontaa, kertoo turvallisuus- ja pelastuspalvelujen toimialajohtaja Seppo Lokka.

Lokan mukaan hyvinvointialueen johtavat viranhaltijat ovat saaneet paljon negatiivista palautetta ja suoranaisia uhkauksia henkilökohtaiseen koskemattomuuteen liittyen.

Hyvinvointialueen viranhaltijoihin on kohdistunut eritasoisia uhkailuja jo aikaisemmin kuluvan vuoden aikana ja ainakin yhdestä uhkauksesta on tehty rikosilmoitus. Poliisilla ei ole käynnissä esitutkintaa Eloisan aluevaltuuston kokoukseen liittyen, kertoo Lokka tiedotteen mukaan.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*