Yksityistä sektoria edustava Hyvinvointiala Hali ry tarjoaa hoivakoteja vaivaavaan hoitajapulaan ratkaisuksi henkilöstömitoituksen laskemista tasolle 0,5. Kuva: Ville Miettinen

Hoitajapula pahenee entisestään vanhustenhoidossa, käy ilmi Hyvinvointiala Hali ry:n maaliskuussa toteuttamasta kyselystä.  

Yli 90 prosenttia ikääntyneiden asumispalveluja tuottavista yrityksistä ja järjestöistä kertoo kyselyssä, että ylitöiden käyttöä ja työvoiman vuokrausta on pitänyt lisätä. 

−Tällä hetkellä yhteen vakituiseenkin avoimeen paikkaan tulee keskimäärin enintään kaksi soveltuvaa työhakemusta, toteaa Halin johtaja Arja Laitinen tiedotteessa. 

Kesästä on tulossa hoivakodeissa karu. Jopa 91 prosenttia Halin kyselyyn vastanneista hoivakodeista ilmoittaa, että kesän sijaistarpeesta on saatu varmistettua vasta alle puolet. 

Yritysten ja järjestöjen ylläpitämissä hoivakodeissa asui vuoden 2020 lopussa noin 25 000 ikäihmistä, mikä on noin 52 prosenttia Suomen hoivakodeissa olevista vanhuksista. 

−Hoivakodeissa joudutaan vähentämään asiakaspaikkoja, käyttämään epäpäteviä sijaisia ja alittamaan henkilöstömitoitusvaateet, jos kesätyöntekijöitä ei ole riittävästi, Laitinen varoittaa.  

Hänen mukaansa hoivakotien hoitajapulan taustalla on ennen kaikkea kiristyvä henkilöstömitoitus ja riittämättömät koulutusmäärät. Myös valvovien viranomaisten rajoitukset esimerkiksi hoiva-avustajien käytölle pahentavat henkilöstöpulaa. 

− Hoitajapula on pitkälti päättäjien itse aiheuttamaa. Hyvää on se, että päättäjät voivat myös itse ratkaista sen, Laitinen toteaa. 

Kyselyn mukaan 71 prosenttia hoivakodeista arvioi, että kesän henkilöstötilanne helpottaisi oleellisesti, jos mitoitus laskettaisiin tasolle 0,5.  

Halin kyselyyn vastasi 90 ikääntyneiden ympärivuorokautista palveluasumista tuottavaa yritystä ja järjestöä, jotka työllistävät yli 33 600 työntekijää ympäri Suomen.

Aiheesta aikaisemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*