Halin tiedotteen mukaan hyvinvointialueet voivat saavuttaa paperilla säästöjä hoivapalveluissa, jos ikäihmisiä jonotutetaan sen sijaan, että heille tarjottaisiin hoivapaikka heti tarpeen ilmaantuessa. Kuva: Jorma Ylönen

Sosiaali- ja terveysalan palveluita tuottavia yrityksiä ja järjestöjä edustavan Hali ry:n mukaan ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoivan kustannus oli hyvinvointialueiden omissa hoivakodeissa keskimäärin yli 20 prosenttia korkeampi kuin ostopalveluissa vuonna 2023.

Halin selvityksen mukaan yksi vuorokausi hyvinvointialueen omassa hoivakodissa maksaa alueelle keskimäärin 206 euroa, kun ostopalveluna hankittuna vuorokausikustannus on 170 euroa.

Laskelmat julkisen ja yksityisen kustannuksista on poimittu eri paikoista.

Julkisen puolen kustannukset perustuvat vuoden 2023 tilinpäätöksiin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Hali ilmoittaa, että yksityisen tuottaman palvelun kustannuksena on käytetty joko vuoden 2023 puitesopimusten tarjoushintojen keskiarvoa, kilpailutukseen käytettyä kattohintaa tai hyvinvointialueen hoivavuorokausikohtaisia ostopalvelukuluja, joissa on huomioitu hyvinvointialueiden yksityisistä ostoista saama viiden prosentin alv-palautus.

– Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun koko maan hoivakodeista on saatu tarkkaa kustannusdataa. Hali on huolissaan siitä, että alueet leikkaavat asukkaidensa palveluista tuntematta kustannuksia riittävällä tasolla, Hali ry tiedottaa.

Halin pääekonomisti Joel Kuuva sanoo, että osa hyvinvointialueista suosii palvelua tarvitsevien ikäihmisten sijoittamista  ensisijaisesti omiin hoivakoteihin.

– Todellisuudessa säästöjä ei näin saavuteta, Halin pääekonomisti Joel Kuuva sanoo.

Halin selvityksen mukaan peräti 2 500 ikäihmistä jonotti hoivapaikkaa vuoden alkupuoliskolla, vaikka asukaspaikkoja olisi ollut yritysten ja järjestöjen hoivakodeissa runsaasti tarjolla.

– Useat alueet ovat tiukentaneet ympärivuorokautiseen hoivaan pääsyn kriteerejä ja pyrkivät vähentämään hoivan asukaspaikkoja.

Kuuvan mukaan hyvinvointialueet voivat saavuttaa paperilla säästöjä hoivapalveluissa, jos ikäihmisiä jonotutetaan sen sijaan, että heille tarjottaisiin hoivapaikka heti tarpeen ilmaantuessa.

– Hoivapaikan tarve ei katoa odottamalla, vaan kanavoituu muualle. Muistisairas ikäihminen, joka ei pärjää enää omassa kodissaan, voi joutua turvautumaan toistuvasti päivystykseen tai päätyä sairaalan vuodeosastolle odottamaan hoivapaikkaa, mikä on sekä ihmisen että järjestelmän kannalta huono vaihtoehto.

Tämä ei tuo säästöjä, mutta heikentää ihmisten elämänlaatua, Kuuva sanoo tiedotteen mukaan.

Halin noin 1 500 jäsentä työllistävät yli 100 000 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. Hali on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Halin maksamiin selvityksiin tuskin voi luottaa. On myös erittäin vaikea arvioida miten yksityisen ja julkisen toiminnan palvelusisällöt vastaavat toisiaan. Esimerkiksi välttämättömät lisäpalvelut voivat yksityisellä maksaa maltaita. Esimerkiksi eräs sukulaiseni joutui maksamaan kengännauhojen sitomisesta 30 €/kerta. Ei tehnyt mieli kovin usein ulkoilla.

    Lähtökohtaisesti yksityinen palvelu on aina ainakin voittojensa verran julkista kalliimpi. Lisäksi yksityisen hoivakodin kanssa tulee julkiselle puolelle hallinnointikuluja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*