Kuva: Ville Miettinen

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi pitkälle torstain vastaiseen yöhön jatkuneessa kokouksessaan Veronika Honkasalon, vas., aloitteen niin kutsuttujen paperittomien henkilöiden sosiaali- ja terveyspalveluiden laajentamisesta äänestysten jälkeen.

Valtuusto kävi sitä ennen vilkkaan noin 100 puheenvuoroa sisältäneen keskustelun aloitteesta. Keskustelussa sivuttiin muun muassa paperittomien terveyspalvelujen laajentamisen kustannusvaikutuksia ja merkitystä ihmisoikeuksien ja perustuslaillisuuden kannalta.

Monet keskustelua sosiaalisessa mediassa seuranneet poliitikot myös muualta Suomesta muistuttivat Helsingin päätöksen toimivan esimerkkinä muille kaupungeille. Tähän viitattiin myös Honkasalon aloitteessa, jonka mukaan Helsingillä on mahdollisuus näyttää mallia, miten paperittomien tilanteeseen voidaan käytännössä vaikuttaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Paperittomien oikeuksia on edistetty ympäri Eurooppaa nimenomaan kunta- ja kaupunkitasolla, juuri siksi että ne ovat konkreettisia kaupunkipoliittisia kysymyksiä, Honkasalo muistutti puheenvuorossaan.

Sote-asioista vastaavan apulaispormestarin Sanna Vesikansan, vihr., mukaan asiassa on kyse ehkäisevästä sosiaali- ja terveyspolitiikasta.

– On kustannustehokkaampaa ja järkevämpää hoitaa ajoissa. Palveluja ei olla laajentamassa samaan tasoon kuin pysyvästi täällä asuvilla helsinkiläisillä, vaan henkiinjäämisen mininimitasoon: patjamajoitukseen hätämajoituksen salin lattialla ja terveydenhoitoa lääkärin määräämään välttämättömään lyhytkestoiseen hoitoon. Laajuus on sama kuin turvapaikanhakijoilla, joiden oleskelua ei katsota pysyväksi, Vesikansa ennakoi asian käsittelyä Facebookissa.

Asia jakoi SDP:n, jonka valtuustoryhmän johtaja Eveliina Heinäluoma esitti asian käsittelyn siirtämistä eteenpäin paperittomia koskevan tarkemman selvityksen odottamiseksi.

Oikeustieteen professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta muistutti asian perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta Twitterissä.

 

Päätös tarkoittaa, että paperittomilla henkilöillä on jatkossa oikeus Helsingissä muun muassa kroonisten sairauksien hoitoon ja rokotuksiin. Tällä hetkellä paperittomilla on oikeus kiireellisiin terveyspalveluihin kuten ensiapuun.

Helsinkiläisvaltuutetut ottivat paperittomien hoitoon kantaa kokouksen aikana sosiaalisessa mediassa:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*