Uusi asiakasmaksulaki tuo toteutuessaan useita uudistuksia nykymenoon. (Kuva: Pekka Moliis)

Lausuntokierrokselle lähteneen lakiluonnoksen mukaan tulevaisuudessa perusterveydenhuollon hoitajavastaanotoista ei tarvitse enää asiakasmaksuja kuntalaisen maksella. Tosin niin on valtaosassa kunnissa jo tälläkin hetkellä, sillä sosiaali- ja terveysministeriön mukaan noin 40 prosenttia kunnista perii asiakasmaksun sairaanhoitajan luona käynnistä.

-Muutoksen tarkoituksena on myös lisätä terveyden tasa-arvoa ja siirtää painopistettä ehkäiseviin palveluihin muun muassa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja. Tällä uudistuksella voimme pienentää lähes miljoonan suomalaisen maksuja nykyisestä, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru valtioneuvoston tiedotteessa.

Asiakasmaksulain uudistus ei saa pelkästään hurraa-huutoja aikaan. Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi muistutti Twitterissä, että ilmaiset asiakaskäynnit näkyvät maksuja perineiden kuntien kukkarossa.

-Sinänsä hyvä asia, MUTTA jälleen on esitettävä kysymys, mistä tämä kaikki rahoitetaan? Esim. Kempeleessä tämä uudistus alentaa asiakasmaksutuloja arviolta sadoilla tuhansilla euroilla, Lohi twiittasi.

MainosSamoilla linjoilla oli Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola.

-Hyviä asioita hoitajamitoitukseen ja asiakasmaksuihin tullut nykyisen hallituksen toimesta. Kempeleen kollega on kuitenkin asian ytimessä. Mistä tämä kaikki tullaan rahoittamaan? Ymmärrykseni mukaan meidän tulisi ratkaista kestävyysvajetta, ei kasvattaa sitä, Eerola twiittasi.

Alaikäiset ilmaiseksi poliklinikalle

Maksuttomuus tulisi uuden lain voimaan tultua koskemaan myös alaikäisten asiakkaiden poliklinikkakäyntejä. Ministeriön suunnasta luvataan myös selkeyttää mielenterveyspalvelujen maksuttomuutta perusterveydenhuollossa. Lisäksi laajennettaisiin tartuntatauteihin liittyvän hoidon, tutkimuksen ja lääkkeiden maksuttomuutta.

Uusi laki toisi mukanaan muutoksia myös maksukaton määräytymiseen. Maksukattoa laajennettaisiin suun terveydenhuollosta, terapiasta, tilapäisestä kotisairaanhoidosta ja tilapäisestä kotisairaalahoidosta sekä tietyistä etäpalveluista perittäviin asiakasmaksuihin. Jatkossa maksukattoa kerryttäisivät myös asiakasmaksut, joiden suorittamiseen on myönnetty toimeentulotukea.

Ongelmalliset perittävät

Asiakasmaksut ja käyttämättömät hoitoajat ovat ongelma monilla alueilla. Viimeksi tällä viikolla Lapin sairaanhoitopiiri ilmoitti uudesta käytännöstä, jonka mukaan mielenterveys- ja päihdepalveluissa aloitetaan laskuttamaan 50,80 euroa jokaisesta peruuttamattomasta ja käymättömästä hoitokäynnistä. Asiantuntijat ovat pelänneet tämän heikentävän entisestään huonossa taloudellisessa asemassa olevien asiakkaiden tilannetta.

Uudessa laissa tullaankin korostamaan asiakasmaksujen alentamisen ja perimättä jättämisen ensisijaisuutta suhteessa toimeentuloturvaan. Muutoksenhakua koskevaa sääntelyä selkiytettäisiin ja asiakkaan oikeusturvaa vahvistettaisiin.

Uudistuksen hintalappu 45 miljoonaa

Uudistuksen hinnaksi on arvioitu 45 miljoonaa euroa. Uuden lain mukanaan tuomilla muutoksilla olisi ministeri Kiurun mukaan vaikutusta miljoonan suomalaisen elämään.

-Heistä 980 000 henkilöllä eli 98 prosentilla maksut pienenisivät nykyisestä. 33 000 henkilöllä maksut voisivat nousta ehdotetun jatkuvan ja säännöllisen kotona annettavan palvelun maksutaulukon vuoksi. Niiden henkilöiden keskuudessa, joilla maksu muuttuisi, keskimääräinen muutos olisi 44 euroa vähemmän maksuja vuoden aikana, sosiaali- ja terveysministeriön nettisivuilla todetaan.

 

Lakiuudistuksesta tarkemmin STM:n sivuilla

 

EDIT 12.2. klo 15.00: Lisätty Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohen ja Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerolan Twitter-kommentit.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*