Kuva: Sonja Eloranta

Ministeriössä vallitsee toivottomuustila, ylikuormitus on ihan hysteeristä, virkamiesjohdosta on tullut hallituksen juoksupoikia, resurssien kantokyvyn ylityksestä ei viestitetä ministereille. Muun muassa näin kuvaavat sosiaali- ja terveysministeriön (STM) virkamiehet ministeriön työskentelyilmapiiriä ja -olosuhteita tämän päivän Helsingin Sanomissa.

Virkamiesten mukaan systeemi on rikki ja ministeriön johto on kadottanut käsityksen hyvästä lainsäädäntöprosessista. Työntekijät kärsivät lähteiden mukaan uupumuksesta, huonosta johtamisesta ja tulehtuneesta ilmapiiristä.

Kiirepiikkeihin on ministeriössä totuttu, mutta nyt ”järjettömästä puurtamisesta on tullut uusi normaali”, kuvailee eräs STM:stä irtisanoutunut virkamies HS:lle. Irtisanoutumisia on lehden mukaan ollut runsaasti tänä vuonna, samoin työuupumuksesta johtuvia sairauslomia.

STM:n ministereistä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., saa virkamiehiltä kiitosta pätevyydestään.

STM:n kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee kiistää arviot virkamiesjohdon epäonnistumisesta lainsäädäntötyön johtamisessa.

Saarikko sen sijaan tunnistaa virkamiesten huolen, jonka taustoihin hän sanoo itsekin törmänneensä syksyn aikana. Saarikon mielestä ministeriön tulisi saada lainsäädäntöjohtaja, joka koordinoisi lainvalmistelua ja koordinoisi ministereiden suuntaan. Sillanaukee vastustaa ajatusta.

Kuntalehti uutisoi aiemmin tällä viikolla STM:n kansliapäällikön nimityksen taustoista.Virka julistettiin haettavaksi jo tämän vuoden lokakuussa, vaikka nykyinen virkakausi jatkuu ensi vuoden lokakuuhun. Nykyinen viranhaltija Sillanaukee on hakenut virkaan, samoin mm. sote-lakien valmistelua johtanut STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila ja toinen STM:n ylijohtaja Outi Antila. ja uudistusta kritisoinut HUSin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*