Oikeus riittäviin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ei ole vain yhteiskunnallinen tavoite vaan julkista valtaa velvoittava säännös, Lasse Lehtonen muistuttaa. (Kuva: Ville Miettinen)

Laaja potilaan valinnanvapaus järjestelmässä, jossa maakunnat järjestävät terveydenhuollon, on mahdollista saada toimimaan maanlaajuisesti vuonna 2025, arvioi HUSin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen Uuden Suomen blogissaan.

Lehtonen tulkitsee eduskunnan perustuslakivaliokunnan viimeviikkoista lausuntoa niin, että uudistus tulee vaiheistaa niin että sen kaikissa vaiheissa voidaan varmistaa yhdenvertaiset ja riittävät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.

Käytännössä vaiheistus tapahtuisi esimerkiksi neljässä vaiheessa kahden vuoden välein, Lehtonen esittää.

”Uudistuksen toteuttaminen vie siis todennäköisesti myös kaksi seuraavaa hallituskautta. Tämän vuoksi uudistuksen parlamentaarinen jatkovalmistelu olisi kovin tärkeää”, Lehtonen kirjoittaa, ja jatkaa:

”Muuten sote-uudistuksesta tulee helposti ”kummitus” joka ei ole elävä eikä kuollut – yksi hallitus saa lait voimaan, mutta seuraava hallitus joko muuttaa niitä tai laiminlyö niiden toimeenpanon.”

Hallituksen odotetaan tällä viikolla kertovan lisää sote-uudistuksen jatkon ja muun muassa maakuntavaalien aikataulusta.

Uudistuksen selkämpää vahvistamista esittivät useat asiantuntijat jo ennen lakipaketin eduskuntakäsittelyn alkamista muun muassa lakiesityksestä annetuissa lausunnoissa.

Perustuslakivaliokunnan antaman lausunnon jälkeen mm. alan järjestöjä edustava SOSTE toivoi riittävästi aikaa uudistuksen jatkotyölle, ja  Kuntaliitto muistutti perjantaina lausunnossaan, että uudistuksen jatkon aikataulutus on saatava realistiseksi.

Lasse Lehtosen blogi

Aiheesta aiemmin:

HUSin hallintoylilääkäri: Uskomus ohjaa uudistuksia vahvemmin kuin tieto

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin on julkisen vallan velvollisuus, joka voitaisiin saada aikaan vaikka heti julkista sairausvakuutusta hyödyntämällä. Nostetaan korvauksia lääkäripalveluista, jolloin myös pienituloiset voivat aidosti valita tuottajansa. Tämä on kaikkein halvin ja nopein tapa saada valinnanvapaus koko Suomeen. Maakuntauudistuksessa riittää muuta puuhaa ihan riittävästi ja sille kaikki kunnia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*